Βαρύς απολογισμός με 22 νεκρούς μετανάστες στη Σάμο

Είκοσι δύο νεκροί μεταξύ αυτών 4 παιδιά, 12 γυναίκες και 6 άνδρες είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου βόρεια της Σάμου.

Αρχικά εντοπίστηκαν δύο πτώματα γυναικών ένα από το κρουαζιερόπλοιο ΑΔΑΜΟΡΑ που περνούσε από την περιοχή και ένα από σκάφος του λιμενικού. Άμεσα σήμανε συναγερμός και στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης με τρία σκάφη του λιμενικού, ένα της FRONTEX, τρία αλιευτικά, ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 39 διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ανελκύθηκε από ειδικό γερανό στη στεριά και στη συνέχεια άνδρες του λιμεναρχείου και του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου ανέσυραν 18 πτώματα από το αμπάρι του σκάφους.

Στο νοσοκομείο της Σάμου νοσηλεύονται τρεις άνδρες με υποθερμία ενώ το πρωί ένα παιδί διακομίσθηκε στην Αθήνα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Οι μετανάστες ήταν από την Σομαλία και την Ερυθραία. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ως αιτία του ναυαγίου την πιθανή μετατόπιση βάρους με αποτέλεσμα το 12μετρο σκάφος να πάρει κλίση και να εισρεύσουν σε αυτό νερά καθώς και την υπερφόρτωση του σκάφους.

Τραγική η φιγούρα της μάνας που κρατούσε αγκαλιά το μωρό της

Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η μαρτυρία των 39 διασωθέντων ότι στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες, τότε εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα.

Το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ενώ και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων αγνοουμένων επιβατών.

Ανάμεσα στα άτομα που επέζησαν από την τραγωδία, ένα τραυματισμένο μικρό κοριτσάκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού και Έρευνας του υπουργείου Ναυτιλίας συντονίσε τις επιχειρήσεις.

Στις έρευνες που είναι ακόμη σε εξέλιξη συμμετείχαν τρία αλιευτικά με ιδιώτες δύτες, δύο πλωτά του λιμενικού, σκάφος της Frontex, πολεμικό πλοίο και ελικόπτερο.

Κατά δήλωση των διασωθέντων, στις δύο λέμβους επέβαιναν περίπου 60 με 65 άτομα.

Στις έρευνες συμμετέχουν ένα ελικόπτερο Super Puma, τρία αλιευτικά και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού στην προσπάθεια που εντείνεται για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τα 4-5 μποφόρ και δεν δυσκολεύουν την επιχείρηση.

Τραγωδία με νεκρούς μετανάστες στη Σάμο