CNN: Το ψηφιδωτό δίνει μεγάλη αίγλη στην Αμφίπολη αλλά…

Το μεγαλείο του μνημείου της Αμφίπολης παραδέχεται με εκτενές αφιέρωμά του και το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η αποκάλυψη του ψηφιδωτού έχει πράγματι προσδώσει αίγλη στον τύμβο Καστά.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι αρχαιολόγοι αναζητούν σημάδια πλούτου μέσα στον εντυπωσιακό τάφο και θεωρούν ότι η ανακάλυψη του σπάνιου μωσαϊκού είναι ένδειξη πολυτέλειας.

Πιο ειδικά, το γεγονός ότι οι μορφές που απεικονίζονται στο προσεγμένο ψηφιδωτό τείνουν απειλητικά το χέρι προς τη μία πλευρά, εκτιμάται ότι γίνεται για να το σκεφτούν διπλά και τριπλά οι τυμβωρύχοι πριν μπουν στο κύριο μέρος του τάφου.

Το CNN αναφέρεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στο γεγονός ότι από τις αρχές Αυγούστου, όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές, χιλιάδες επισκέπτες κάνουν αυθημερόν ταξίδια στην Αμφίπολη για να δουν από κοντά τις αρχαιολογικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και να πάρουν... άρωμα από τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη.

Το CNN επικαλείται την εφημερίδα "Καθημερινή" για να επιβεβαίωσει την άποψη περί "πολιτιστικού ελλείμματος" εν μέσω κρίσης που καλύπτεται βίαια από τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη.

Ωστόσο, κάνει αναφορά στην Ελλάδα, "ως λίκνο του πολιτισμού" και δεν αρνείται την πιθανότητα στον τάφο αυτόν να βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, παρουσιάζοντας, ωστόσο και αντίθετες απόψεις που αναφέρουν ότι "δε θα ταφόταν μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος σε τέτοιο πολυτελή τάφο".

Το αμερικανικό δίκτυο παραδέχεται τη σημασία του τάφου και τον πολυτελή χαρακτήρα του με Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτά, ωστόσο, δίνει και πολιτικό χαρακτήρα στην ανακάλυψη, καθώς θεωρεί ότι λειτουργεί ως πρώτης τάξεως αφορμή για ψυχολογική και ηθική ανάταξη των Ελλήνων μετά την περιπέτεια της κρίσης.

"Είναι μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η καταρρακωμένη εικόνα της Ελλάδας και να ενισχυθεί το πατριωτικό ήθος και το προσωπικό ηθικό καθενός εκ των Ελλήνων, είναι, δε, μια ευκαιρία να αυξηθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης μια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται δέκα μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις", αναφέρει.