Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε ο Πλούτωνας με τον Ερμή – Μένει η Περσεφόνη

Στην εκτίμηση ότι το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη είναι η Αρπαγή της Περσεφόνης καταλήγουν αρχαιολόγοι, ενώ κάτι τέτοιο δεν αποκλείει το υπουργείο Πολιτισμού.

"Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα που απεικονίζεται στον "τάφο της Περσεφόνης" στις Αιγές" τόνισε στον ΑΝΤ1 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνιστώντας υπομονή μέχρι να "μιλήσει" από μόνο του το μνημείο.

"Θεωρώ απίθανο ο νεκρός που εχει ταφεί στην Αμφίπολη να είναι αυτός που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό να οδηγεί το άρμα. Το πιθανότερο είναι να απεικονίζεται η απαγωγή της Περσεφόνης απο τον Πλούτωνα", δήλωσε από την πλευρά της στο Mega η αρχαιολόγος Γεωργία Αλευρά. Δεν απέκλεισε όμως και το ενδεχόμενο να απεικονίζεται στο άρμα ο Φίλιππος B'.

Επικαλούμενη τις πήγες που υπάρχουν έως τώρα εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να εχει ταφεί εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο "Πρωινό ΑΝΤ1", εξήγησε πού μπορεί να οδηγήσει τις έρευνες η ανακάλυψη αυτή.

"Είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, ένας μοναδικός πίνακας" δήλωσε η κυρία Μενδώνη, περιγράφοντας ότι πρόκειται μόνο για ένα μέρος της αναπαράστασης. Στα δεξιά και τα αριστερά του συνεχίζεται το έργο, αλλά στα σημεία αυτά υπάρχουν ακόμα οι κολώνες στήριξης των ανασκαφικών έργων.

"Πρόκειται για μία αναπαράσταση 15 τ.μ., ωστόσο το ακριβές της μέγεθος δεν μπορεί να υπολογιστεί" διευκρίνισε και τόνισε ότι "αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε, είναι ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο. Ένα έργο, που δεν έχει απαντηθεί σε άλλο ταφικό μνημείο πουθενά".

Η τέχνη του μοναδική, ωστόσο τα κοινά στοιχεία με τον τάφο του Φιλίππου αναγνωρίζονται. Η αρπαγή της Περσεφόνης είναι ένα από αυτά, αλλά, όπως σημείωσε η κυρία Μενδώνη, "πρέπει κάθε φορά να μένουμε στα στοιχεία που έχουμε και να μην βγάζουμε συμπεράσματα, καθώς υπάρχει μία σειρά συσχετισμών που πρέπει προηγουμένως να γίνει".

Η κυρία Μενδώνη, τέλος, σημείωσε ότι "η σπουδαιότερη ανακάλυψη έχει ήδη γίνει και είναι η μεγαλειότητα του μοναδικού μνημείου".