Αρβελέρ: Από τον Έλληνα της Αντίστασης περάσαμε στον Έλληνα – πακέτο Ντελόρ

Οι Έλληνες “έχασαν τη δυνατότητα -όχι της ελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους- αλλά του οράματος” δηλώνει η διακεκριμένη βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Η διακεκριμένη ακαδημαϊκός, αναφέρει πως περάσαμε από τον “Έλληνα της Αντίστασης”, στον “Έλληνα - πακέτο Ντελόρ” και πως για αυτό φταίει, όπως λέει, η εμφυλιακή κρίση που δεν ξεπεράσαμε ποτέ. “Έχουμε ακόμη εμφύλιο” εκτιμά.

Εκφράζει δε την ανησυχία της για την αδράνεια στην οποία, όπως σημειώνει, έχει πέσει η ελληνική κοινωνία.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρει πως ο μεγαλύτερος της φόβος είναι η Χρυσή Αυγή και στο ενδεχόμενο να πάρει υψηλά ποσοστά στις ερχόμενες εκλογές. Όπως λέει χαρακτηριστικά “κανένας Ευρωπαίος δεν γελάει με τη Χρυσή Αυγή”.

Χαρακτηρίζει “τραγικό” το λουκέτο στην ΕΡΤ. “Ήταν τραγικό αυτό για τη χώρα προς τα έξω. Μαύρο στην ΕΡΤ. Με ρώτησαν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι "τι έγινε" και τους είπα "δεν υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, δεν υπάρχει εθνική τηλεόραση, ε, μένει ο εθνικός ύμνος”.

Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα καταφέρει με τη συρρίκνωση του Δημοσίου. “Δεν έχουν κάνει μελέτη πουθενά, να πούνε είναι τόσοι, κοστίζουν τόσο, πρέπει γίνει αυτό. Είναι πράγματα να αρχίζει ο κακομοίρης, ο Μητσοτάκης, από την αρχή; Αν με ρωτούσες από πού να αρχίσουμε, θα σου έλεγα ότι αν ο Μητσοτάκης κάνει καλή δουλειά, νομίζω θα την κάνει, θα καταφέρουμε κάτι. Νομίζω ότι αν δεν τα καταφέρει αυτός, δεν θα τα καταφέρει κανένας. Είμαι αισιόδοξη”.

Ενώ αναφορικά με την κρίση συνολικά λέει: “Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ”.