Ευρώπη: Μια κοπέλα με ευρείς ώπας!

Οι μαθητές επιλέγουν όλο και περισσότερο με επαγγελματικά κριτήρια τις σπουδές που θα ακολουθήσουν, προσπαθώντας να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν μια καλή δουλειά. Κάνουν όμως καλά; Είναι ένα πτυχίο κλασικών σπουδών πραγματικά τόσο ξεπερασμένο; Εχει αξία στον σύγχρονο κόσμο να μάθει κανείς τις αρχαίες γλώσσες και τους πολιτισμούς; Υπάρχει μέλλον για κάποιον που σπουδάζει Αρχαία Ελληνικά ή Λατινικά;

Σύμφωνα με έρευνα του Euronews,μέσα σε πέντε χρόνια οι απόφοιτοι Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν στο μισό, με εξαίρεση την Γερμανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αντιθέτως, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι φοιτητές σε Ανθρωπιστικές Σπουδές αυξάνονται κάθε χρόνο.

Όπως εξηγεί ο  κορυφαίος γλωσσολόγος και πρώην υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, οι μαθητές σήμερα αποφεύγουν τις κλασικές σπουδές επειδή στο τέλος καταλήγουν χωρίς δουλειές. “Οι σπουδαστές δεν έχουν επαγγελματική διέξοδο”, εξηγεί, αν και επισημαίνει: “Έχουμε την πρόταση του υπουργού Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας, που είναι να διδαχθεί η αρχαία ελληνική, και η λατινική ως μάθημα επιλογής, ήδη στο δημοτικό σχολείο”.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι έχει ατονήσει σήμερα η αίσθηση της ταυτότητας του ευρωπαίου, αλλά προσθέτει: “Να θυμόμαστε ότι η ίδια η λέξη Ευρώπη, είναι μία ελληνική λέξη, που προέρχεται από τη μυθολογία. Από μία κοπέλα που είχε ευρείς ώπας. Ανοιχτά μάτια. Μεγάλα μάτια.  Αυτό το λέω ως παράδειγμα, για το πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε,  μέσα από τις λέξεις”.

Πάντως, τρανταχτό παράδειγμα του πώς οι λεγόμενες “νεκρές γλώσσες”, όπως τα λατινικά ή τα αρχαία ελληνικά, μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες στον σύγχρονο κόσμο, είναι η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζιοβάνα Κίρι. Η Κίρι μιλάει τόσο άπταιστα τα λατινικά, που ήταν η μόνη ρεπόρτερ που αντιλήφθηκε την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου χωρίς να χρειαστεί να περιμένει την μετάφραση της ομιλίας του. Ετσι δημοσιοποίησε την είδηση πρώτη, πριν από οποιονδήποτε άλλον.