Νεκρός ο Έλληνας όμηρος ανταρτών στη Νιγηρία

Νεκρός είναι ο Έλληνας όμηρος ανταρτών στη Νιγηρία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι επτά όμηροι είχαν απαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στη Νιγηρία, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησε στο Διαδίκτυο η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρου οι επτά Χριστιανοί αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν σε αντίποινα για μία επιχείρηση απελευθέρωσής τους από νιγηριανές και βρετανικές δυνάμεις.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι νεκρός ο Έλληνας πολίτης που είχε απαχθεί μαζί με έξι πολίτες άλλων χωρών στη Νιγηρία.

Η νιγηριανή κυβέρνηση δεν είχε προβεί μέχρι το απόγευμα σε κανένα απολύτως σχόλιο για την τύχη των επτά ομήρων

Υπεύθυνος της εταιρίας "Setraco" στη Νιγηρία, δήλωσε το απόγευμα στο Γαλλικό πρακτορείο, ότι "αναμένει, πρώτα, να λάβει γνώση του νιγηριανού κυβερνητικού ανακοινωθέντος' για το θέμα, πριν δηλώσει ο,τιδήποτε.

Νωρίτερα, στην Αμπούζα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Γιερίμα, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο από την πλευρά του: "ουδέν σχόλιον".

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών με θλίψη ανακοινώνει ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες  συγκλίνουν στο ότι είναι νεκρός ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος είχε απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει την οικογένειά του.
 
Ο Έλληνας πολίτης ήταν στέλεχος της λιβανέζικης εταιρίας Setraco και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρίας και απήγαγαν επτά άτομα.
 
Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.
 
Καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά κατέστησε απολύτως σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων. Αυτό καθόρισε τη στάση μας σε κάθε πτυχή του χειρισμού της υπόθεσης. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.
 
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του.
 
Για την επαφή και το συντονισμό με τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών.
 
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, Διπλωμάτες και Αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές αρχές και τις επιτόπιες Πρεσβείες, ενώ οι Πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα Υπουργεία Εξωτερικών.
 
Σημειώνεται τέλος, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του των λοιπών εμπλεκομένων χωρών.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...