Σαλμάς: Τύποι με βαλιτσάκια αγοράζουν μαζικά φάρμακα

Μια απίστευτη καταγγελία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σε πολλά φαρμακεία της χώρας.

Μιλώντας στο BHMA FM επεσήμανε ότι "άνθρωποι με βαλιτσάκια που κυκλοφορούν από φαρμακείο σε φαρμακείο και αγοράζουν φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες".

Επαναγοράζουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία και εν συνεχεία τα πουλούν στο εξωτερικό εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη, λόγω των διαφορών στις τιμές. Οι περισσότεροι μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, προτιμούν να πουλούν τα φάρμακα στη Γερμανία, γιατί εκεί έχουν το μεγαλύτερο κέρδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε "τεχνητή" την έλλειψη φαρμάκων οαποκαλύπτοντας ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται κυκλώματα.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πίσω από την έλλειψη φαρμάκων βρίσκονται επανεξαγωγές φαρμάκων που γίνονται σε συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

"Δεν υπάρχει θεραπευτικό κενό αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων" δήλωσε.

Για το αίτημα της τρόικας να πωλούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα σουπερμάρκετ ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

"Ασχοληθείτε με το δάσος, όχι με τα δεντράκια"

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σαλμά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παραθέτει τη δική του άποψη για τις αιτίες της έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται και καλεί τον αναπληρωτή υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΟΦ "να ασχοληθούν με το δάσος και όχι με τα δεντράκια".

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

"Μεγάλη δημοσιότητα έχει πάρει το σοβαρό θέμα των ελλείψεων φαρμάκων το οποίο ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς.

Υπογραμμίζουμε ότι : Α) Το πρόβλημα των ελλείψεων οφείλεται κυρίως στις ανεπαρκείς ποσότητες που διαθέτουν προς την αγορά οι πολυεθνικές εταιρείες. Β) Στην επιβολή πλαφόν στις παραδόσεις φαρμάκων , πάλι από τις εταιρείες Γ) Σε προβλήματα παραγωγής Δ) Σε προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα αλλεπάλληλα δελτία τιμών Ε) Σε εξαγωγές λόγω διαφοράς τιμής αφού τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι τα φθηνότερα της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή ολίγων φαρμακείων σε πωλήσεις προς τις αποθήκες με σκοπό την εξαγωγή , τονίζουμε ότι είναι απλή παρωνυχίδα στο πρόβλημα των ελλείψεων. Σε ποσοστό είναι μικρότερο του 1% των εξαγωγών.

Καλούμε τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάριο  Σαλμά και τον πρόεδρο του ΕΟΦ να ασχοληθούν με το δάσος και όχι με τα δεντράκια. Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις δημιουργούν μόνο σύγχυση".