Εταιρείες αποσύρουν φάρμακα από την αγορά

Με το επιχείρημα ότι τα φάρμακα έχουν πολύ χαμηλές τιμές και άρα ασύμφορες για τη διάθεσή τους, το πρώτο βήμα κάνει, αποσύροντας σκευάσματα από την αγορά, φαρμακευτική εταιρεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το iatropedia.gr, κι άλλες εταιρείες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και μάλιστα έχουν αποστείλει και σχετικές επιστολές στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με βάση το έγγραφο, που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, από τις 25 Φεβρουαρίου αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά τα φάρμακα tracleer και zavesca.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από πνευμονική υπέρταση και μεταβολικά νοσήματα αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, στην επιστολή του στον Μάριο Σαλμά, τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα.

Η εταιρεία αποσύρει τα σκευάσματα καθώς έχει ενστάσεις με την τελευταία τιμολόγηση και το νέο δελτίο τιμών που εξεδόθη με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες καθώς αν εξαφανιστούν τα φάρμακα από την αγορά θα αναγκαστεί ο Οργανισμός να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ, διαδικασία αρκετά πιο δαπανηρή.

Να σημειωθεί ότι όσα φάρμακα δε βρίσκονται στην ελληνική αγορά εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ αλλά συνήθως με τριπλάσια τιμή.