Μείωση τιμών μέχρι 10% σε 7.500 φάρμακα

Αλλαγές στις τιμολογήσεις των φαρμάκων, με μειώσεις από 5% έως και 10% σε ορισμένρε περιπτώσεις, προβλέπει το νέο δελτίο τιμών που εκδίδεται από το υπουργείο Υγείας.

Περίπου 7.500 φάρμακα θα πωλούνται φθηνότερα από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, οπότε ισχύει η νέα λίστα, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

Αντίστοιχα, σε 150 φάρμακα θα υπάρξει αύξηση τιμών.

Σημειώνεται ότι η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έμεινε ανέγγιχτη, σύμφωνα με τον κ. Σιαλμά.

Στο νέο δελτίο υπάρχει ειδική δικλείδα, σύμφωνα με την οποία, θα απαγορεύονται οι εξαγωγές σε φάρμακα στα οποία θα υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Με το νέο δελτίο, μείωση 5% λαμβάνουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία είχαν τιμή έως 10 ευρώ και μείωση 10% λαμβάνουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία είχαν τιμή άνω των 10 ευρώ. Αυξήσεις στις τιμές τους λαμβάνουν 150 φαρμακευτικά σκευάσματα, μετά τις απαραίτητες διορθώσεις λαθών για τα οποία είχαν υποβάλει ενστάσεις οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι συνέπειες στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα είναι εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ, στην ιδιωτική συμμετοχή των ασθενών, 50 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ όφελος για τα νοσοκομεία.

"Κατανοώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων ασφαλισμένων", δήλωσε ο κ. Σαλμάς, σημειώνοντας ότι "θα δώσουμε φθηνότερο φάρμακο στους πολίτες κατά 5%, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τις υπάρχουσες συνθήκες".

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε ότι αυτή η πρωτοβουλία "δεν απορρέει από μνημονιακή υποχρέωση, αλλά από βούληση της πολιτικής ηγεσίας για να δώσουμε φθηνότερο φάρμακο στους πολίτες".