Απόστρατος του Ναυτικού ο χειριστής του ελικοπτέρου

Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού και έμπειρος χρήστης ελικοπτέρων είναι ο πιλότος που τραυματίστηκε κατά την κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης που σημειώθηκε στις φυλακές Τρικάλων την Κυριακή.

Πρόκειται για τον Κώστα Τσακιρίδη, απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του διευθυντή πτητικών μέσων της εταιρείας Air Lift, με έδρα τον Ασπρόπυργο.

Το ελικόπτερο, το οποίο είχαν νοικιάσει δύο μέρες νωρίτερα ένας άνδρας και μία γυναίκα, απογειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από το ελικοδρόμιο του Ασπροπύργου με προορισμό, σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, τη Θεσσαλονίκη.

Όταν το ελικόπτερο έφτασε στα Τρίκαλα, οι δύο επιβάτες εξανάγκασαν τον πιλότο να δηλώσει βλάβη στον Πύργο Ελέγχου, και να κινηθεί προς την περιοχή των φυλακών.

Μας αιχμαλώτισαν υπό την απειλή όπλων, δηλώνουν πιλότος και μηχανικός

Τόσο ο πιλότος, όσο και ο μηχανικός είπαν στους αστυνομικούς ότι από τη στιγμή που επιβιβάστηκαν τα τέσσερα άτομα στο ελικόπτερο τούς αιχμαλώτισαν με την απειλή των όπλων.

Μετά την αποβίβαση των δύο γυναικών, ο Έλληνας και ο Αλβανός που έμειναν στο ελικόπτερο έδωσαν νέα εντολή να κατευθυνθούν προς τις φυλακές Τρικάλων για να παραλάβουν τον Παναγιώτη Βλαστό.

Οι μυστηριώδεις δύο γυναίκες

Nέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο γυναίκες είχαν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο από τον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για δύο ομογενείς, με χώρες καταγωγής, από Ρωσία και Ρουμανία αντίστοιχα. Αν και δεν έχει διαπιστωθεί η άμεση συμμετοχή τους στην απόπειρα της απόδρασης, εκτιμάται ότι πρόκειται για τα πρόσωπα που θα βοηθούσαν τον Βλαστό να κρυφτεί στην περίπτωση που κατόρθωνε να αποδράσει.

Τα δύο πρόσωπα, που αναζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ, είχαν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο μαζί με τους δύο κακοποιούς, παριστάνοντας τα ζευγάρια, αλλά δεν τους ακολούθησαν σε όλη τη διαδρομή, καθώς αποβιβάστηκαν στα Τέμπη και απομακρύνθηκαν από το σημείο με αυτοκίνητο.

Σε ό,τι αφορά το ελικόπτερο, το ραντεβού με το πλήρωμα είχε δοθεί λίγο πριν από τις 16:00. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Ζαγορά Πηλίου και εκεί επιβιβάστηκαν οι δύο κακοποιοί ο Έλληνας και ο Αλβανός. Στο ελικόπτερο ήταν ήδη οι δύο γυναίκες και υποτίθεται πως όλοι οι επιβάτες είχαν προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα, ο πιλότος προσγείωσε το ελικόπτερο σε άλλο γήπεδο ποδοσφαίρου, στην περιοχή των Τεμπών και αποβιβάστηκαν οι δύο γυναίκες. Στη συνέχεια το ελικόπτερο απογειώθηκε ξανά και τότε έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για απόπειρα απόδρασης.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου δήλωσε βλάβη στον κινητήρα και πιθανή αναγκαστική προσγείωσή του στις 16:15 της Κυριακής. Από εκείνο το σημείο και μετά χάνονται οι επικοινωνίες μαζί του. Το κέντρο διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, όμως, διαπιστώνει ότι το ελικόπτερο βρίσκεται στον αέρα και κινείται προς τα Τρίκαλα και εικάζεται ότι τότε έγινε η πρώτη ειδοποίηση προς την ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ: Αποκλείει εμπλοκή του πληρώματος στην επιχείρηση απόδρασης

Ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "δεν προέκυψε συμμετοχή - εμπλοκή του πληρώματος του ελικοπτέρου (πιλότου και μηχανικού) στην επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές, καθώς με την απειλή των όπλων τελούσαν υπό καθεστώς ομηρίας και εξαναγκασμού", εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.
     
Η ανακοίνωση δίνει απαντήσεις και για την έρευνα που διενεργήθηκε στο χώρο των φυλακών Τρικάλων για την ύπαρξη όπλων και αντικειμένων που έπεσαν από το ελικόπτερο. Ειδικότερα, αναφέρει ακόμη:

"Από τον ενδελεχή έλεγχο στους εσωτερικούς χώρους της φυλακής, βρέθηκαν τρία (3) κινητά τηλέφωνα, ενώ στον προαύλιο χώρο δύο (2) φυσίγγια και ένας (1) κάλυκας.

Εκτός από τα τρία πολεμικά όπλα που κατασχέθηκαν χθες και το πιστόλι GLOCK που ερρίφθη από το ελικόπτερο και παραδόθηκε από κρατουμένους, από την εξερεύνηση του ελικοπτέρου βρέθηκαν στο εσωτερικό του, ένα (1) ακόμα πιστόλι GLOCK , ένα (1) κινητό τηλέφωνο, ένα (1) πλαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, με το οποίο εκμισθώθηκε το ελικόπτερο και άλλα μικροαντικείμενα.

Όπως διαπιστώθηκε το ελικόπτερο, το οποίο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, απογειώθηκε χθες το μεσημέρι από τον Ασπρόπυργο με πλήρωμα τον πιλότο και τον μηχανικό. Όπως είχε συμφωνηθεί, παρέλαβε τέσσερα (4) άτομα – τους 2 άντρες και 2 γυναίκες – από τη Ζαγορά Πηλίου, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Μετά την επιβίβαση των ατόμων το πλήρωμα εξαναγκάστηκε να μεταβεί σε περιοχή των Τεμπών, όπου αποβίβασε τις δύο (2) γυναίκες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις φυλακές των Τρικάλων.

Επιπλέον, σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων σχηματίζεται δικογραφία με τις ακόλουθες κατηγορίες :

Σε βάρος του κρατουμένου ΒΛΑΣΤΟΥ Παναγιώτη, για απόπειρα απόδρασης, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, ηθική αυτουργία σε διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, ηθική αυτουργία σε παράνομη κατάληψη αεροσκάφους και ηθική αυτουργία σε αρπαγή.

Σε βάρος των δύο (2) δραστών που επέβαιναν στο ελικόπτερο, για συμμετοχή σε απόδραση, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αρπαγή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.

Σε βάρος των δύο (2) γυναικών που αναζητούνται, για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απλή συνέργεια στη διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους".

Αίτηση διακομιδή του Π. Βλαστού στο νοσοκομείο από τους συνηγόρους του

Αίτηση, με την οποία ζητούν την άμεση διακομιδή του εντολέα τους σε νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του κατέθεσαν, σήμερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, Αδαμαντία Αγγελέτου και Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν την αίτηση στο θυρωρείο των φυλακών - η πόρτα των οποίων, όπως υποστηρίζουν, "είναι κλειστή αναίτια και απάνθρωπα" γι' αυτούς - κι έκαναν λόγο για "έλλειψη ενημέρωσης".

Ζήτησαν να τούς δοθεί πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του εντολέα τους, καθώς και την άμεση διακομιδή αυτού στο νοσοκομείο προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εσωτερικής αιμορραγίας.

Ο Παναγιώτης Βλαστός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει από τις φυλακές.

Το χρονικό της απόπειρας απόδρασης

Η απόπειρα απόδρασης έγινε στις 17:00 της Κυριακής. Στο ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Όλοι έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. (Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες της ένοπλης σύγκρουσης με τους φρουρούς των φυλακών)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγας του.

Οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο, ενώ από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαστός προσπάθησε δύο φορές να ανέβει στην ανεμόσκαλα που είχε ρίξει το ελικόπτερο, αλλά κάπου η ανεμόσκαλα έμπλεξε και ο βαρυποινίτης έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα έχει τραυματιστεί στα χέρα και πόδια, από την πτώση του, ενώ ο χειριστής έχει τραυματιστεί στο χέρι.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο καθηλώθηκε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των φυλακών, λόγω μηχανικής βλάβης η οποία προκλήθηκε από τα πυρά των φρουρών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών «έπεσαν» περίπου 300 με 400 σφαίρες.

Ο βαρυποινίτης Βλαστός έχει καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος, ενώ κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Ο Βλαστός είχε προσπαθήσει να αποδράσει και πάλι από τις φυλακές (τότε του Κορυδαλλού) στις 12 Δεκεμβρίου του 2011 και μάλιστα είχε κρατήσει ομήρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο.

Οι δύο προηγούμενες ήταν των Β. Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι, το 2006 και το 2009, αντίστοιχα.