Γνώριζαν για την απόπειρα απόδρασης Βλαστού στο Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης που επικαλείται το vima.gr, στη φυλακή ήταν γνωστό από νωρίς σήμερα ότι κάτι ετοιμαζόταν και οι φύλακες βρίσκονταν, ουσιαστικά, σε επιφυλακή – με αποτέλεσμα να αντιδράσουν αμέσως, όταν λίγο μετά τις 5.00 ακούστηκε ο θόρυβος του ελικοπτέρου που προσέγγιζε τη φυλακή.

Η απόπειρα αποδρασης σημειώθηκε στις φυλακές Τρικάλων λίγο μετά τις 17.45 το ελικόπτερο πλησιάσε τις φυλακές. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όταν το αντιλήφθηκαν άρχισαν να πυροβολούν και κατάφεραν να το καθηλώσουν στο έδαφος. Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η εταιρεία από την οποία ενοικιάστηκε το ελικόπτερο για την επιχείρηση των Τρικάλων είναι η ίδια η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα Ριζάι το 2006. Μάλιστα φαίνεται ότι και στις δύο επιχειρήσεις έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο ελικόπτερο.

Ο κρατούμενος που προσπάθησε να αποδράσει ήταν ο γνωστός βαρυποινίτης, Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε στο έδαφος μετά από δύο απόπειρες να ανέβει στην ανεμόσκαλα του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Όπως ανέφερε στο Μega o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιάννης Αναγνώστου, τραυματίστηκε και ο μηχανικός του ελικοπτέρου. Σύμφωνα με τον κύριο Αναγνώστου, δύο άτομα πυροβολούσαν μέσα από το ελικόπτερο, ενώ η εξωτερική φρουρά απάντησε στα πυρά, σύμφωνα με το νόμο, καθώς οι φυλακές των Τρικάλων δεν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, σε αντίθεση με την αντίστοιχη απόδραση Παλαιοκώστα, η οποία είχε γίνει σε κατοικημένη περιοχή. Όπως είπε βρέθηκαν τρία καλάσνικοφ και ένα πιστόλι μέσα στο ελικόπτερο, καθώς και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.  

Οι τέσσερις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, ανάμεσά τους ένας Ρουμάνος και ένας Αλβανός συνεργοί του Βλαστού, άρχισαν να πυροβολούν ενώ το ελικόπτερο κατέβαινε, ενώ όταν πλησίασαν εκτός από την ανεμόσκαλα πέταξαν στον Βλαστό και ένα πιστόλι, πιθανότατα των 9 χιλιοστών.

Όλοι οι δρόμοι γύρω από τις φυλακές αποκλείστηκαν από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στο σημείο είχε σπεύσει και ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Μιχαλάκης, ενώ η όλη αστυνομική επιχείρηση συντονιζόταν από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΤρικάλωνΤαξίαρχο, Γιώργο Σουγλιέρη.

Τι είπε ο συνήγορος του βαρυποινίτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης

"Κακώς βρίσκεται στο ιατρείο των φυλακών ο Βλαστός. Πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο".

Αυτό τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA, ο  συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μετά τον τραυματισμό του κατά την απόπειρα απόδρασής του από τις φυλακές Τρικάλων.

"Δεν μπορεί να υπάρχει πτώση από ελικόπτερο και να λέμε ότι είναι αρκετό το ιατρείο των φυλακών", είπε, εκφράζοντας ωστόσο συγχρόνως τον προβληματισμό του για το εάν πυροβόλησαν οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο κατά των φρουρών.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βλαστός

Τελευταία, κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, η οποία είχε διαπραχθεί τον Ιανουάριο του 2009 και είχε αποδοθεί στο αποκαλούμενο "συνδικάτο του εγκλήματος". 

 

Η κεντρική φωτογραφία του θέματος είναι από το trikalavoice.gr