Ελβετία: Μειώνει τις εξαγωγές αίματος προς Ελλάδα

Σε δραστική μείωση των μονάδων αίματος προς τη χώρα μας προχωρά η Ελβετία.

Οι αρμόδιες Αρχές της χώρας της κεντρικής Ευρώπης ενημέρωσαν το Υπουργείο Υγείας, ότι από το 2015 και έπειτα, θα δίνει στην Ελλάδα 2.500 μονάδες αίματος λιγότερες κάθε χρόνο και μέχρις ότου να μειώσει κατά το ήμισυ την ποσότητα του εξαγόμενου αίματος προς την Ελλάδα.

Η συμφωνία "εισαγωγών" αίματος από την Ελβετία, είχε γίνει για χρονικό διάστημα 20 ετών, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στην ελληνική πολιτεία να δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα εθελοντών αιμοδοτών, κάτι που όμως παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού εθελοντικού κινήματος στην αιμοδοσία, όπως προέβλεπε η ελληνοελβετική συνεργασία που ενεργοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, κρίνεται εν πολλοίς αποτυχημένη.

Κατά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η χώρα χρήζει ετησίως περίπου 700.000 μονάδων αίματος, ούτως ώστε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε αίμα, ενώ, η εθνική "δεξαμενή" γεμίζει με πολλή προσπάθεια, με 600.000 έως 670.000 μονάδες αίματος από εγχώρια συλλογή.

Το 45% των αιμοδοτών της εγχώριας συλλογής αίματος προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο, από συγγενικό περιβάλλον ασθενών, που προσφέρει μόνο περιστασιακά.

Αντίστοιχα, το κράτος εισάγει πάγια 30.000 μονάδες αίματος το χρόνο από την Ελβετία αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ.