Δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστους από εθελοντές γιατρούς

Στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη περίθαλψης προωθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μέσω εθελοντών γιατρών.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα nowdoctor.gr ανακοινώνεται "η έναρξη δημιουργίας δικτύου εθελοντών γιατρών για τη στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας".

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Στόχος της πρωτοβουλίας είναι σε βάθος χρόνου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο αποκλεισμένος και ανασφάλιστος ασθενής σε κάθε γειτονιά, να αποκτήσει πρόσβαση σε γιατρό.

Σκοπός μας είναι η συμμετοχή όλων των γιατρών μελών του ΙΣΑ σε κάθε γειτονιά και για κάθε ειδικότητα μέσα από την δημιουργία διαδικτυακού δικτύου εθελοντών γιατρών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών σε ιατρεία και νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια.

Στην προσπάθεια αυτή, ο ΙΣΑ καλεί όλα τα μέλη του που εργάζονται στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια περίθαλψη, να απλώσουν το χέρι μέσα από αυτό το δίκτυο στους αναξιοπαθούντες πολίτες και να προσφέρουν λίγο από το χρόνο τους και το δυναμικότους για τους ευπαθείς αυτούς συμπολίτες μας.

Είναι σημαντικό ότι ο κάθε γιατρός της Αθήνας, μπορεί μέσα από το δίκτυο αυτό, να παρέχει όποτε θέλει και μπορεί, κάποια υπηρεσία υγείας στον ευάλωτο συμπολίτη μας, στο νοσοκομείο, στο ιατρείο, παντού.

Οι γιατροί-μέλη του ΙΣΑ μπορούν να συμμετέχουν στην εθελοντική προσπάθεια, εγγραφόμενοι ΔΩΡΕΑΝ στην μοναδική διεύθυνση"

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Η χρήση της πλατφόρμας γίνεται από τους εθελοντές γιατρούς, δηλώνοντας συγκεκριμένες μέρες και ώρες, τις οποίες διαθέτουν για ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές πράξεις και ιατρικές εξετάσεις – εθελοντικά. Κατόπιν, ο ανασφάλιστος έχει τη δυνατότητα να αναζητεί τους εθελοντές γιατρούς του ΙΣΑ, ανά περιοχή και ανά ειδικότητα, μπαίνοντας στο www.nowdoctor.gr. Κατά την ιατρική εξέταση στον εθελοντή γιατρό, ο ανασφάλιστος πολίτης προσκομίζει το ληχθέν βιβλιάριο, την κάρτα ανεργίας, την ταυτότητα του, ένα εκκαθαριστικό της εφορίας που φαίνεται το εισόδημα του και το ΑΜΚΑ του.

Βάσει ΑΜΚΑ, ο γιατρός ελέγχει τα έγγραφα που του προσκομίζει ο ασθενής και επιβεβαιώνει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ e-syntagografisi.gr ότι ο ασθενής δεν έχει κοινωνική ασφάλιση.

Στο ιατρείο, νοσοκομείο, κλινική ή οπουδήποτε εργάζεται ο γιατρός, μπορεί να πραγματοποιήσει την ιατρική εξέταση: αφού ο γιατρός εξετάσει τον ανασφάλιστο ασθενή, τον καταγράφει στο Βιβλίο Ασθενών ως δωρεάν εξέταση και του δίνει μια μηδενική απόδειξη. Στη συνέχεια, αν ο ανασφάλιστος ασθενής χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προσέλθει στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...