Welt: “Η ΕΛ.ΑΣ ήθελε να κρύψει τα βασανιστήρια”

"Η Ελληνική Αστυνομία ρετουσάρισε τις φωτογραφίες των συλληφθέντων ληστών της Κοζάνης, επειδή προφανώς ήθελε να κρύψει τα βασανιστήρια". Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Welt, η οποία έχει αντιμετωπίσει τις τελευταίες ημέρες το θέμα του Βελβεντού Κοζάνης με μεγάλη ευαισθησία. Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια των πολλαπλών ρεπορτάζ στον ευρωπαϊκό Τύπο, που επικρίνουν τις τακτικές που φέρεται να έχει υιοθετήσει η Ελληνική Αστυνομία την τελευταία περίοδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.

Σε άλλες αναφορές της σε ξεχωριστές αναρτήσεις, Welt εφιστά την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση για τις αντιδράσεις της νεολαίας και ιδιαίτερα των φοιτητών, από αυτό το θέμα.

Ωστόσο, δίνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην καταγραφή των πρακτικών της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη Welt, "το Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στην ελληνική περιφέρεια στην κωμόπολη του Βελβεντού μια ληστεία τράπεζας, η οποία αποτέλεσε το πεδίο εφαρμογής του αναρχικού σχεδιασμού και την απόδειξη της βαρβαρότητας με την αυξανόμενη βία των Ελλήνψν αναρχικών. Ωστόσο, δεν είναι αυτά τα χαρακτηριστικά της συζήτησης που κυριάρχησε στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά το γεγονός ότι οι δράστες είχαν ηττηθεί μετά τη σύλληψή τους από την αστυνομία".

"Πολλοί άνθρωποι μιλούν για το ρόλο της Αστυνομίας. Όταν δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες, ήταν φανερό ότι είχαν αλλοιωθεί ψηφιακά και ως εκ τούτου δεν έδειξαν ίχνη κακοποίησης. Την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε διενέργεια έρευνας για τη διερεύνηση των βασανιστηρίων, ο υπουργός δήλωσε άγνοια για το πώς θα μπορούσε να έχει γίνει χρήση του Photoshop", καταλήγει η εφημερίδα.