Ποιοι είναι οι τέσσερις συλληφθέντες του Βελβεντού

Παιδί των βορείων προαστίων είναι ο Νίκος Ρωμανός, ο ένας από τους συλληφθέντες για τις ληστείες στο Βελβενδό της Κοζάνης, ο οποίος υπήρξε ταυτόχρονα αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008. Αυτή του η εμπειρία έμελλε να αλλάξει τη ζωή του.

Αναλυτικά, η κατάθεση του Νίκου Ρωμανού για τη βαρδιά της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου:

"Με το που ήρθε, πήγαμε σε ένα ψιλικατζίδικο δέκα μέτρα πιο πάνω και αγοράσαμε κάτι να φάμε και δύο αναψυκτικά... Γυρίσαμε πάλι στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να φάμε... Οπως συζητούσαμε, ακούσαμε ένα μπαμ δυνατούτσικο... Δεν δώσαμε σημασία... Μετά από ενάμισι λεπτό ακούστηκε από 4-5 περαστικούς, "κατεβαίνουν οι μπάτσοι, κάτι έγινε". Από περιέργεια, λοιπόν, και εγώ με τον Αλέξανδρο πήγαμε στη μέση της οδού Τζαβέλλα να δούμε τι είχε συμβεί...

Είδαμε από απόσταση 15-20 μέτρων δύο αστυνομικούς... Ο Αλέξανδρος ήταν μπροστά μου και πίσω δεξιά του ήμουν εγώ... Κάποιος από πίσω μου πέταξε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι και φυσικά δεν έφτασε στους αστυνομικούς... Με το που έριξε κάποιος το πλαστικό μπουκάλι οι αστυνομικοί, και οι δύο αν δεν κάνω λάθος, έβγαλαν τα όπλα από τις θήκες... Δεν πυροβολούσαν ούτε προς τα επάνω ούτε προς τα κάτω. Σημάδεψαν προς το μέρος μας και πυροβόλησαν... Ο Αλέξανδρος έπεσε κάτω... Ο κόσμος φώναζε και κάποιοι σήκωσαν την μπλούζα του Αλέξανδρου. Είδα ότι είχε μια τρύπα στη μέση του θώρακα και λίγο προς την καρδιά. Είχε βγάλει και αίμα...".

Το οικογενειακό δέντρο του 20χρονου Νίκου Ρωμανού

Ο Νίκος Ρωμανός, είναι γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ και εγγονός του συγγραφέα και θύτη του "εγκλήματος στο Κολωνάκι", Αθανάσιου Νάσιουτζικ. Κατάγεται από μεγαλοαστική οικογένεια, που ξεκίνησε από τις Σέρρες, με αριστερές αντιλήψεις. Ο παππούς του υπήρξε διανοούμενος, γνωστός συγγραφέας και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, έμπορος και μέλος του ΚΚΕ.

Αντίστοιχα, η μητέρα του είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας και άρχισε το συγγραφικό έργο της με ιστορικές έρευνες και μελέτες. Ενα από τα έργα της που προκάλεσαν συζητήσεις, ήταν και το βιβλίο "Αμερικανικά οράματα στη Σμύρνη του 19ου αιώνα. Η συνάντηση της αγγλοσαξονικής σκέψης με την ελληνική".

Μέχρι το Σάββατο δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές, παρά μόνο ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση Γρηγορόπουλου, αρνούμενος, ωστόσο, να καταθέσει στη δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη.

Όταν έφτασε η σειρά της κατάθεσής του επέλεξε να απουσιάζει και έστειλε επιστολή.

"Δεν είχα κανένα σκοπό να εμφανιστώ στη δίκη διότι δεν με απασχολεί ούτε στο ελάχιστο η έκβασή της. Θεωρώ, ως πολιτική μου επιλογή, να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνω εγώ ο ίδιος τα δικά μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου", ανέφερε μεταξύ των άλλων.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε αφήσει υπόνοιες ότι τον παρακολουθούν αστυνομικοί: "όσο αυτοί δεν με παρακολουθούνε, άλλο τόσο ο Κορκονέας δεν πυροβόλησε τον Αλέξανδρο".

Από την άλλη, διέψευδε τη συμμετοχή του σε ακροαριστερές οργανώσεις και χαρακτήριζε τις σχετικές φήμες ως "σενάρια συνωμοσιολογίας ενός φαντασμένου δικηγορίσκου".

Ο "τοξοβόλος του Συντάγματος" Γιάννης Μιχαηλίδης

Στο εδώλιο της δικαστικής αίθουσας του Κορυδαλλού θα βρεθούν, μαζί με τον Νίκο Ρωμανό, οι Γιάννης Μιχαηλίδης και Δημήτρης Πολίτης, καθώς εις βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα".

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είναι γνωστός ως "ο τοξοβόλος του Συντάγματος", ο οποίος το 2011 σημάδευε με ένα τόξο τη Βουλή. Αρχικώς είχε συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερος διότι, όπως ισχυρίστηκε, το τόξο ήταν ψεύτικο.

Λίγες όμως ημέρες αργότερα εντοπίστηκε γενετικό υλικό του σε γιάφκες της οργάνωσης στη Νέα Σμύρνη και στον Βόλο και από τότε τον αναζητούσαν οι Αρχές. Τον περασμένο Αύγουστο είχε προκαλέσει με την ανάρτηση κειμένου του στο Διαδίκτυο, με το οποίο δήλωνε συμπαράσταση στους δράστες της δολοφονίας του οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα στην Πάρο.

Ο 24χρονος Δημήτρης Πολίτης

Στοιχεία που μαρτυρούσαν την παρουσία του σε γιάφκα της οργάνωσης είχαν βρεθεί, σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές και για το Δημήτρη Πολίτη, ο οποίος μεγάλωσε στο Χαλάνδρι.

Για τον 24χρονο, υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να μπήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο λίγο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008. Το ίδιο έτος είχε κατηγορηθεί για εμπρησμό.

"Παραμένουμε αμετανόητοι για την επιλογή μας να στηρίξουμε και να στηριχτούμε έμπρακτα από τους συντρόφους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς όπως και για την επιλογή μας να ενταχθούμε ενεργά στον αναρχικό αγώνα", ανέφεραν χαρακτηριστικά σε κοινή επιστολή τους οι Μιχαηλίδης και Πολίτης.

Λευκό ποινικό μητρώο ο Μπουρζούκος

Από μητέρα γιατρό και πατέρα αγιογράφο προέρχεται Ο 24χρονος Ανδρέας Μπουρζούκος δεν είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις Αρχές και διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο. Ο νεαρός έχει μητέρα γιατρό και πατέρα αγιογράφο.

Μεγαλωμένος στα βορειοανατολικά προάστια και μένοντας στο Χολαργό, μαζί με τις δύο αδελφές του, ο Ανδρέας Μπουρζούκος είναι φοιτητής σε σχολή στη Μυτιλήνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δραστήριο, κοινωνικό και ευαίσθητο χαρακτηρίζουν τον κατηγορούμενο άνθρωποι του περιβάλλοντός του, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα μεταναστευτικά ζητήματα.

Από το περιβάλλον του δηλώνουν έκπληξη για την εμπλοκή του στη ληστεία. Σοκαρισμένος εμφανίζεται και ο Χρήστος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του περιοδικού "Schooligans", ο οποίος υπήρξε καθηγητής του Ανδρέα Μπουρζούκου στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης. «Ηταν ευαίσθητος, ήταν έξυπνος, ήταν ανήσυχος. Όχι, δεν άκουγε χέβι μέταλ. Ακουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός. Ισα ίσα, ήταν πολύ αγαπητός στους συμμαθητές του», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης στην ιστοσελίδα  lifo.gr.