ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος Παππά αντίκειται στο Σύνταγμα

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο Παππά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά από διάσκεψη 6 ωρών, 14 δικαστές ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας, με 11 συμβούλους να σημειώνουν μειοψηφία, ψηφίζοντας υπέρ της συνταγματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσκεψη κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και ολοκληρώθηκε δίνοντας ξεκάθαρη λύση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πρόταση να επιλεγεί μια ενδιάμεση λύση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να δοθεί συγκεκριμένο  χρονικό περιθώριο ώστε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Έτσι, οι ανώτατοι δικαστικοί ακύρωσαν τον νόμο χωρίς να χορηγήσουν κάποια προθεσμία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί στο μέλλον να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις με βαση το Σύνταγμα. Και αυτό γιατί υπήρξε απόφαση ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου και οι συνέπειές της είναι άμεσες και καθοριστικές, όχι μόνον στο πολιτικό πεδίο.

Ενδεικτικό είναι πως απαιτηθηκε μόνο  μια ψηφοφορία, στην οποία τέθηκε μόνο το θέμα της παράκαμψης του ΕΣΡ και δεν μπήκε στην κρίση των δικαστών καμμία άλλη νομική πτυχή της υποθεσης.

"Δεν μπορώ να κάνω απολύτως καμία δήλωση, η διάσκεψη είναι μυστική", αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου, εξερχόμενος από το κτίριο του ΣτΕ.

"Καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους, όλα ξεκινούν από το μηδέν", έλεγε αρμόδια πηγή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, με την απόφαση ακυρώνονται όλες οι διοικητικές πράξεις εφαρμογής του νόμου Παππά. Έτσι, αρμόδιο για να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε στο news.gr: Γεροβασίλη: Νέο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες τη Δευτέρα