Η αποχώρηση της ΦΑΓΕ και η ανάπτυξη της ΝΟΥΝΟΥ στην Ελλάδα

Οι κινήσεις της οικογένειας Φιλίππου, δείχνουν ότι όλο και περισσότερο αποφασίζουν να περιορίσουν το ρόλο τους στην εγχώρια αγορά

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο τοπίο των γαλακτοκομικών ειδών μετά την ανακοίνωση για δημιουργία εργοστασίου από τη ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, αλλά και την είδηση ότι οι εγκαταστάσεις που έθεσε προς πώληση η εταιρεία στο Αμύνταιο, περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Δωδώνη με τίμημα ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο είχε βγει στο σφυρί στις αρχές του 2016 όταν η εταιρεία ανακοίνωνε το γεγονός μέσα από τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2015.

Πρόκειται μάλιστα για ένα εργοστάσιο το οποίο εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2005 και στοίχισε περί τα 37 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις της οικογένειας Φιλίππου, δείχνουν ότι όλο και περισσότερο αποφασίζουν να περιορίσουν το ρόλο τους στην εγχώρια αγορά, τη στιγμή που υπάρχουν αντίστοιχα πολυεθνικές όπως η Frieshland Campina(ΝΟΥΝΟΥ), η οποία διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος στην Πάτρα.

Θυμίζουμε ότι η επένδυση της Frieshland εντάσσεται στα μακροχρόνια σχέδια ανάπτυξης της για την Ελλάδα. Η λειτουργία της μονάδας ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και αποτελείται από 4 καινούργιες γραμμές παραγωγής γάλακτος.

Σε ό,τι αφορά τη ΦΑΓΕ, η οικογένεια αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Η οικογένεια είχε αναφέρει τότε ότι η απόφασή της σχετιζόταν με την "ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής δομής, προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του ομίλου".

Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε σε μία περίοδο εθνικής αβεβαιότητας με το σενάριο αποχώρησης από την ευρωζώνη για την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και την ταυτόχρονη αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων για πρόσβαση στις αγορές και χρηματοδότηση με όρους ισότιμου ανταγωνισμού, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.

Ας σημειωθεί πάντως ότι το Λουξεμβούργο είναι μια χώρα με χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο αποκαλύψεων για τις πρακτικές της με πολυεθνικές, όπως σημειώνει σχετικά το Capital.gr.

Σε όλα τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μεταβολές στο τοπίο τόσο σε Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη με την σημαντική αύξηση κόστους στην πρώτη ύλη, σε συνδυασμό με τα βασικά λειτουργικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα.