Θα… πληρώνει τη νύφη όποιος την εγκαταλείπει

Απόφαση Εφετείου: "Σοβαρή προσβολή προσωπικότητας" της παρ' ολίγον συζύγου η ματαίωση γάμου στο "παρά πέντε"

Εφετειακή απόφαση χαρακτηρίζει "σοβαρή προσβολή προσωπικότητας" της παρ' ολίγον συζύγου, τη ματαίωση γάμου στο "παρά πέντε", υποχρεώνοντας τον γαμπρό που το 'σκασε σε καταβολή αποζημίωσης.

Δεν μπορεί κανείς να αποφύγει να ... "πληρώσει τη νύφη", ακόμα και αν την εγκαταλείψει οριστικά στις σκάλες της εκκλησίας. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η τηλεφωνική ματαίωση κυριολεκτικά "στο παρά πέντε", καθώς και η εγκατάλειψη της νύφης, ενώ είναι έγκυος, αποτελεί σοβαρή προσβολή της προσωπικότητάς της, η οποία "γεννά" σε βάρος του "φυγά" υποχρέωση αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, η ξαφνική διακοπή της σχέσης με άρνηση του γάμου λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του, και ενώ έχουν έλθει συγγενείς της μέλλουσας, πλην όμως εγκαταλειφθείσας νύφης, ακόμη και από το εξωτερικό, συνιστά υπαίτια προσβολή της προσωπικότητάς της, για την οποία ο παρ’ ολίγον γαμπρός πρέπει να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση στην παρ’ ολίγον σύζυγό του για την ηθική βλάβη που της προκάλεσε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γράφει ρεπορτάζ του Έθνους, κρίθηκε ότι ο φυγάς γαμπρός πρέπει να.. πληρώσει τη νύφη καταβάλλοντας το ποσό των 10.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μιας 5ετίας, καθώς και δικαστικά έξοδα ύψους 800 ευρώ. Το παρ' ολίγον ζευγάρι, γνωρίστηκε και δημιούργησε ερωτική σχέση τον Νοέμβριο του 2006, στη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης. Εκείνος ήταν τότε 29 ετών και είχε ήδη ένα 3χρονο παιδί από σχέση εκτός γάμου. Η εγκαταλειφθείσα νύφη ήταν μεγαλύτερή του κατά 8 χρόνια και δεν είχε δική της οικογένεια. Η ερωτική τους σχέση ήταν θυελλώδης και μέσα σε λίγους μήνες η 37χρονη έμεινε έγκυος. Παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις να παντρευτούν, τελικά αποφάσισε να προχωρήσουν στο μυστήριο. 

Μετά από μια γιορτή όπου ο άντρας πληροφορήθηκε ότι παράλληλα εκείνη είχε προσκαλέσει στην τελετή και έναν άντρα με τον οποίο είχε παλαιότερα αρραβωνιαστεί και ο οποίος μάλιστα "μπαινόβγαινε στο σπίτι", ο γαμπρός πληροφόρησε τη γυναίκα λίγες ώρες μετά το γάμο ότι ο γάμος δεν θα γινόταν.