Πέθανε η Λόλα Ζολώτα

Απέφευγε τις δημόσιες εμφανίζεις και φρόντιζε να παραμένει στη σκιά του συζύγου της

Έφυγε από τη ζωή η Λόλα Ζολώτα, χήρα του καθηγητού Πανεπιστημίου Ακαδημαϊκού Ξενοφώντος Ζολώτα, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της Οικουμενικής Κυβέρνησης 1989-1990 και ήταν ο μακροβιότερος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

H Λόλα-Καλιρρόη Ζολώτα, το γένος Ρίτσου, υπήρξε μια από τις κομψότερες παρουσίες της παλιάς Αθήνας. Πάντοτε διακριτική, απέφευγε τις δημόσιες εμφανίζεις και φρόντιζε να παραμένει στη σκιά του συζύγου της.

Η κυρία Λόλα Ζολώτα σε μια από τις σπάνιές της συνεντεύξεις που είχε δώσει, είχε συμπυκνώσει στην υπογράφουσα το νόημα του να ζεις για περίπου μισό αιώνα ζωής πλάι στον Ξενοφώντα Ζολώτα.

«Σήμερα τα νέα ζευγάρια νομίζουν ότι ο γάμος είναι σπορ. Δεν πρόκειται περί σπορ, όμως, εκτός αν θέλεις να τον κάνεις. Θέλει προσοχή και καλοσύνη», είχε πει επίσης. Από το εμβληματικό σπίτι τους στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου με άπλετη θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης είχαν περάσει όλοι... «Συνήθως στον Ξενοφώντα άρεσε να ανακατεύει τον κόσμο. Καθηγητές, γιατρούς, πολιτικούς. Τι να πρωτοθυμηθώ; Ο Καραμανλής, ο Γιώργος Ράλλης, παιδικός φίλος του Ξενοφώντα, ο Παπαληγούρας», ανέφερε η Λόλα Ζολώτα.

 Θρυλικές ήταν επίσης στιγμές της Αθηναϊκής διασκέδασης τη δεκαετία του 1960. «Με μέρη όπως η "Αθηναία". Μαζευόμασταν παρέες και διασκεδάζαμε αλλά ο Ξενοφών δεν χόρευε γιατί είχε βγει ένα σλόγκαν ότι "Χοροπηδάει τη δραχμή". Και του άρεσε πολύ ο χορός και ήταν θαυμάσιος χορευτής...»