Δέσμευση για επαναπρόσληψη των εργαζομένων στην καθαριότητα

Συμφωνία σε πρώτο επίπεδο φαίνεται να επιτυγχάνεται μεταξύ εργολαβικών υπαλλήλων του Αριστοτελείου και πρυτανικών αρχών. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει, μετά από πρωτοβουλία του εισαγγελέα πρωτοδικών, εκτονώθηκε σημαντικά η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την πολυήμερη απεργία και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης.

Οι εργολαβικοί υπάλληλοι έλαβαν δεσμεύσεις για την καταβολή δεδουλευμένων του Αυγούστου (εντός τριών ημερών) και του Σεπτεμβρίου (εντός δέκα ημερών) που οφείλονταν στους υπαλλήλους της καθαριότητας. Όπως δεσμεύτηκε η διοίκηση του Ιδρύματος θα γίνει επαναπρόσληψη με συμβάσεις των 368 απολυμένων (υπαλλήλων καθαριότητας και των τεχνικών υπηρεσιών).

Τριμελής επιτροπή νομικών του ΑΠΘ και εκπροσώπου του ΕΚΘ θα εξετάσει το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και το κενό θέσεων που θα προκύψει για το πανεπιστήμιο από το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την προκήρυξη των νέων συμβάσεων και την πρόσληψη των υπαλλήλων.

Πάντως, ένας μεγάλος αριθμός εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ (πάνω από 300 άτομα), που υπογράφει ως Επιτροπή Πλειοψηφίας, έχει διαχωρίσει σαφώς την θέση του από το Σωματείο Εργολαβικών του ΑΠΘ, καταλογίζοντάς στην διοίκησή του ευθύνες, αλλά και σκοπιμότητα για τις πολυήμερες απεργίες και την κατάληψη. Η ομάδα αυτή των εργολαβικών υπαλλήλων ζητούσαν εδώ και καιρό την λήξη της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης και της απεργίας, ενώ υποστηρίζουν ότι το σημερινό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων δε διαφέρει σε τίποτα από τις αρχικές προτάσεις που έκανε η διοίκηση του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχασαν μεροκάματα δύο μηνών, και οι απολυμένοι τις αποζημιώσεις τους.