Γιατροί κατά Χρυσής Αυγής: “Η υγεία δεν έχει χρώμα ούτε γλώσσα”

Αντιδρούν οι γιατροί στα εγχειρήματα της Χρυσής Αυγής στο χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Εθνικού Συνδέσμου για τη δημιουργία των "Γιατρών με Σύνορα".

Το κυρίαρχο επιχείρημα των γιατρών είναι ότι "η υγεία δεν έχει χρώμα ούτε γλώσσα" και βάσει αυτού αντιτίθενται στις προσπάθειες του κόμματος.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι από εδώ και πέρα η Χρυσή Αυγή θα φροντίζει μόνο Έλληνες ασθενείς, μέσω γιατρών που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον, ο ιατρικός κόσμος είναι έτοιμος ακόμη και για διαγραφές μελών, καθώς υπάρχουν αιτιάσεις ότι τέτοιες συμπεριφορές παραβαίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη.

Μιλώντας για το θέμα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ξεκαθαρίζει ότι θα ελεγχθούν όσοι στηρίξουν την κίνηση και εξηγεί τους λόγους αυτής της απόφασης.

"Όταν φτάσει ένας ασθενής στην πόρτα σου, δεν τον ρωτάς εάν ξέρει Ελληνικά, τον κοιτάς σαν άνθρωπο, αν πονάει και προσπαθείς να τον θεραπεύσεις. Ο όρκος του Ιπποκράτη μιλάει για άνθρωπο. Δεν μιλάει για Έλληνα", αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο κ. Πατούλης συνεχίζει: "Πρέπει λοιπόν ο κάθε γιατρός ο οποίος θέλει να εξετάσει όποιον ασθενή προσέλθει στην πόρτα του, να μη ρωτάει τι γλώσσα ξέρει αλλά που πονάει για να τον θεραπεύσει. Έχει ορκιστεί να κάνει αυτά. Κατά συνέπεια, όσοι γιατροί δεν το κάνουν, θα πρέπει να ελεγχθούν.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν θεραπεύεις κάποιον από μέσα και δεν βοηθάς τον άλλο ασθενή που μιλάει άλλη γλώσσα, τότε κολλάς την ασθένεια και εκείνου που θεράπευσες. Εάν κάποιος δηλαδή είναι ασθενής και δεν τον θεραπεύεις, τότε θα κολλήσεις την ασθένεια και στους υγιείς".
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί αντιδρούν στις ανακοινώσεις και προτιθέμενες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, προβάλλοντας την ανθρώπινη υπόσταση ως προεξάρχουσα.

Η πρώτη αντίδραση είχε προκληθεί ύστερα από την ανακοίνωση δημιουργίας Τράπεζας Αίματος, που προοριζόταν μόνο για Έλληνες, εκ μέρους του κόμματος.