Στην αναμονή το αίτημα της Βίκυς Σταμάτη για να βγει με βραχιολάκι

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποφανθεί σήμερα το δικαστήριο για την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Βίκυς Σταμάτη ολοκληρώθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η κατάθεση του στρατηγού εν αποστρατεία του στρατού ξηράς Μανούσου Παραγιουδάκη για τις "χρυσές μίζες" των εξοπλιστικών με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
 

Το τέλος της κατάθεσης του μάρτυρα ήταν επεισοδιακό  καθώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος διαμαρτυρήθηκε ότι η πρόεδρος τον διακόπτει και δεν του επιτρέπει να ολοκληρώσει τις ερωτήσεις του. 

 
Α. Τσοχατζόπουλος: κύριε μάρτυρα. Ποιος αποφασίζει για τις προμήθειες εξοπλιστικών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως  από το ΚΥΣΕΑ από μια άλλη διαδικασία. Δεν είναι διαδικασίες  αυθαίρετες είναι δεσμευτικός. Γιατί μας είπαν ότι υπήρξε σπατάλη ...Εσείς γνωρίζετε πέραν όσων αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ. Μα δεν μπορεί να αγοράσει το ΚΥΣΕΑ τίποτα  εκτός του εγκεκριμένου προγράμματος.
 
Μ. Παραγιουδάκης: Δεν γνωρίζω για σπατάλες. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου  σπατάλη.
 
Α. Τσοχατζόπουλος: Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό δεν μπορούμε...
 
Πρόεδρος: Πηγαίνετε.
 
Α. Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου,; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις , δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλησω;
 
Πρόεδρος:Σας παρακαλώ.
 
Α. Τσοχατζόπουλος:Μπράβο, κυρία Πρόεδρε συγχαρητήρια . Που είμαστε ....
 
Η κατάθεση του στρατηγού Παραγιουδάκη
 
Με την παραδοχή ότι η τελική απόφαση για την επιλογή των εξοπλιστικών ανήκε στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και σήμερα κατηγορούμενο Άκη Τσοχατζόπουλο συνέχισε την κατάθεση του ο στρατηγός εν αποστρατεία Μανουλσος Παραγιουδάκης. Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε άκουσε για έννομη δράση του υπουργού. "Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα του έλαγα: <υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα>, είπε χαρακτηριστικά.
 
Λ. Κοτσαλής( συνήγορος Τσοχατζόπουλου): Ποιος ο λόγος που τα υποβρύχια παραγγελέθηκαν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί;
Μ. Παραγιουδάκης: Δε το γνωρίζω, γνωρίζω ότι ήταν εκ των καλυτέρων υποβρυχιών. Ο συγκεκριμένος τύπος  των υποβρυχίων (214) ήταν ο καλύτερος. Δεν είχα λόγο στην επιλογή, η απόφαση αυτή άνηκε στον υπουργό
Λ. Κοσταλής:Σε ποια κατάσταση παρέδωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος;
Μ. Παραγιουδάκης: Η κατάσταση ήταν πολύ καλή, βεβαιώς πάντα υπήρχαν ανάγκες
Λ. Κοτσαλής: Αρχιτέκτων αυτής της πολιτικής εθνικής άμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος;
Μ. Παραγιουδάκης: Ναι, ήταν ο κ. Τσοχταζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας που ήταν. Μετά ήταν ο κ. Παπαντωνίου ...
Λ. Κοτσαλής: Είχατε ακούσει για έκνομη δράση του πρώην υπουργού;
Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δεν είχα ακούσει. Εξηγώ όμως ότι από τον όρκο μας έχουμε απόλυτη εμπιστοπσύνη στον πολιτικό προϊστάμενο. Αν άκουγα κάτι, που δεν άκουσα, θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα του έλαγα: <υπουργέ, ακούγεται αυτό το πράγμα>. ...
 
"Να πάμε στα δικαστήρια θα σας κάνω αγωγή".
 
Με αγωγή απείλησε τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής ο Άκης Τσοχατζόπουλος όταν δημιουργήθηκε ένταση  με αφορμή την επίδικη σύμβαση για τα υποβρύχια. Την ώρα που ο κ. Παραγιουδάκης απαντούσε σε ερώτησεις της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αν σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει όλα τα υποβρύχια, συνήγοροι πολιτικής αγωγής (εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο) περενέβησαν για να υποστηρίξουν ότι οι συμβάσεις που φέρουν την υπογραφή του Άκη  Τσοχατζόπουλου στάθηκαν η αιτία της  μη παραλαβής των υποβρυχίων.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος προς τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, είπε: <Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι, είστε σε διατεταγμένοι υπηρεσία. Είναι προσβολή, δεν έχετε το δικαίωμα, είναι ύβρεις αυτά που λέτε είναι συκοφαντίες και λάσπη.
Πολιτική Αγωγή:  Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια.
Ακης Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες. Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις.
Πολιτική Αγωγή: Έχουμε φάει τη ζωή μας με αυτές  τις συμβάσεις.
Άκης Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση, να πάμε στα δικαστήρια, θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες. 

" Ομολόγησε να τελειώνουμε" 

Ο Νίκος Ζήγρας απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό τον κάλεσε για μια ακόμη φορά να πει την αλήθεια.
"Ομολόγησε να τελειώνουμε" του είπε για να ακούσει τον Άκη Τσοχατζόπουλο να του απαντά: "Κύριε, εσύ είσαι άρρωστος".
 
Στ. Γκαρίπης:(υπεράσπιση Ζήγρα): Έχετε δει ποτέ τον κ. Ζήγρα; Είχατε ακούσει ότι έκανε ποτέ κάποια προσπάθεια να αγάσει κάποιο πρόγραμμα;
Μ. Παραγιουδάκης: Όχι δε τον γνωρίζω δεν τον είδα ποτέ. Τον υπουργό μου ήξερα...
Στ. Γκαρίπης: Είδατε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα του κ. Τσοχατζόπουλου με τον κ. Σμπώκο;
Μ. Παραγιουδάκης: Είναι δυνατόν να παρακολουθώ τον πολιτικό μου προϊστάμενο, αυτά είναι προοίμοια χούντας...Αν είναι δυνατόν να τον παρακολουθώ. Αν όμως παρουσιαστεί κάτι και είναι ξεκάθαρο, τότε θα εμφανιστούμε και θα του το πούμε. αλλιώς θα παραιτηθούμε. 
 
Ο κ. Παραγιουδάκης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος έκανε μια εισήγηση που είχε στηριχθεί σε σοβαρά στοιχεία. "Όλοι υπογράψαμε" είπε ο μάρτυρας και συνέχισε " Κατά τεκμήριο πιστεύαμε ότι δεν μπορύσε να γίνει δωροκία. Ως το επιπέδο των αρχηγών δεν βλέπω ότι ήταν δυνατόν η δωροδοκία από εκεί και πάνω δεν γνωρίζω".
Αναφερόμενος στα Tor - m1 ο μάρτυρας τόνισε πως τεχνικά ήταν το καλύτερο αντιαεροπορικό για να ρίχνει  τα F-16 των Τούρκων "οι Ρώσοι τα είχαν φτιάξει για τους Αμερικάνους. Δεν φοβόμασταν τους Τούρκους, κάναμε πολλές ασκήσεις και ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου".
 
Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα ενώ σήμερα αναμένεται να αποφασίσει για το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινή που υπέβαλλε ο Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος έχει καταδιακστεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη. Ήδη ο εισαγγελέας έχει προτείνει να γίνει δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου προκειμένου να αφεθεί ελευθερος με όρους , για λόγους υγείας.