Tέλος στην κινητοποίηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας που είχε ως αφετηρία την Πλατεία Καραϊσκάκη.

H μηχανοκίνητη πορεία έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος, όπου οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος αποκάλυψε τηλεφωνική επικοινωνία του δήμαρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με αντικείμενο τη συζήτηση του δημάρχου με την αντιπροσωπεία συνδικαλιστών στην πλατεία Κοτζιά τη Δευτέρα, με σκοπό να τον προετοιμάσει για τα αιτήματα των εργαζομένων.

Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι έχουν μπλοκάρει την κυκλοφορία στο κέντο της Αθήνας. Κλειστή είναι η Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα.

Ανάλογες συγκεντρώσεις γίνονται και σε άλλες πρωτεύουσες νομών.

Στο μεταξύ, από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρυχθεί τετράωρη στάση εργασίας. Η Ομοσπονδία συνεχίζει τις κινητοποίησεις της. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις 11:00 έως τις 15:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15:00 έως τις 19:00 για την απογευματινή βάρδια.

Στην πλατεία Καραϊσκάκη έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της Τρίτης. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, πάνω 240 δήμοι τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ μόνο 20-30 απέστειλαν διαπιστωτικές πράξεις. Οι τελευταίοι είναι οι δήμοι που δε θίγονται από το μέτρο.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ κατά σχεδόν 80%, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2009, καθιστά αδύνατον για οποιονδήποτε δήμο να παραμείνει εκτός Εποπτείας και Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και είναι μοιραίο να προκύψουν αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10% για δυο συνεχόμενα τρίμηνα, οπότε θα κινητοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών.

Μέσα στα προβλήματα που δημιουργούν οικονομική ασφυξία στους δήμους είναι τα χρήματα που τους οφείλουν τα υπουργεία, καθώς και η νέα προβλεπόμενη μείωση χρηματοδότησης κατά 29%, στην οποία καλούνται να συναινέσουν οι δήμαρχοι.

"Η αξιολόγηση προσωπικού και δομών θα έχει ως συνέπεια την αποχώρηση στις αρχές του 2013 άλλων 25.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα", εκτίμησε η Δέσποινα Σπανού, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.