Προς την πρεσβεία του Ισραήλ η πορεία

Μετά από διαπραγματεύσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν το δρόμο και η πορεία των διαδηλωτών για την επέτειο του Πολυτεχνείου πορεύονται προς την πρεσβεία του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής η πορεία εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι διαδηλωτές διαπραγματεύτηκαν για περισσότερο από μια ώρα  με τα ΜΑΤ προκειμένου να τους επιτραπεί να φτάσει η πορεία μέχρι την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πάτρα. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων μετά τη λήξη της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κλειστοί παραμένουν σταθμοί του μετρό. Η Τροχαία έχει αποκλείσει τη Βασιλίσσης Σοφίας και άλλοι δρόμοι του κέντρου.  Κλειστή ακόμη και για τους πεζούς η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη μέχρι την Ιουλιανού. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους πεζούς στη λωρίδα από την Πατησίων προς την Κηφισίας, ενώ, στη λωρίδα από την Κηφισίας προς την Πατησίων επιτρέπεται η πρόσβαση και σε οχήματα. Όπως εξηγεί η αστυνομία, το μέτρο λήφθηκε για την προστασία του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν με τον αποκλεισμό της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς περίοικοι έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους μόνο με αστυνομική άδεια.

Πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν από νωρίς στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι και να τιμήσει την 39η επέτειο της εξέγερσης. Οι πύλες έκλεισαν στις 14:00.

Με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ολοκληρώθηκε ήδη η πορεία των φοιτητών. Οι φοιτητές κρατούσαν τη σημαία του Πολυτεχνείου. Οι διαδηλωτές με αφετηρία το Πολυτεχνείο και μέσω των οδών Ακαδημίας και Β. Σοφίας έφθασαν στην Αμερικανική Πρεσβεία όπου και κατέληξε η πορεία.
Οι φοιτητές φθάνοντας έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από την σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου ενώ ο δρόμος μπροστά από την Πρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

 Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν σε συνέχιση της πορείας έως την πρεσβεία του Ισραήλ στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Κατεχάκη. Αργότερα, θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή πορεία προς το Γερμανικό Προξενείο.

Η αντιπρύτανης του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, Τ. Μοροπούλου, στην ομιλία της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε επετειακός εορτασμός είτε επετειακή βία. “Δεν είναι άσυλο μιας ιδέας ή μιας παράταξης. Είναι όλων των ιδεών και δυνάμεων που μπορεί να αντιπαρατίθενται , αλλά που οφείλουν όμως να διαλέγονται μεταξύ τους και να συντίθενται. Το Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους δύσκολους και αντιφατικούς, ανοικτούς και σήμερα. Ας τους πάρουμε…”

Η αντιπρύτανης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια σήμερα, τονίζοντας τις περικοπές, τις μειώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία ολοένα και διογκώνονται.

Ο Νίκος Τριανταφύλλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αναφέρθηκε στα διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα και τους νοσταλγούς του χουντικού παρελθόντος που υπάρχουν σήμερα, όπως είπε.

Στις 2.55 από τη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, ξεκίνησαν οι φοιτητές που κρατούσαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και μπήκαν επικεφαλής της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, πέρασαν από το μνημείο του Πολυτεχνείου για να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι.