Αντικύθηρα: Κάντε υπομονή, εδώ δεν είναι Αμφίπολη

Η Εφορία Εναέλιων Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την δρ. Αγγελική Σίμωση, η ελβετική κατασκευαστική εταιρεία ωρολογίων , η αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής του ρομπότ βαθυσκάφους καθώς και η ελβετική εταιρεία που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση για τις έρευνες του ναυαγίου των Αντικυθήρων, πραγματοποίησαν επίσημη ενημέρωση στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης για τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν από εδώ και στο εξής, για να φέρουν στην επιφάνεια τα ευρήματα από το ναυάγιο.  

O εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», στη χθεσινή εκδήλωση στο Καψάλι των Κυθήρων, αποκάλυψε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά στα νέα ευρήματα κάνοντας λόγο ακόμη και για καθεστώς λογοκρισίας από πλευράς της πολιτείας,  που καθυστερεί σκοπίμως τις ανακοινώσεις.

Από την πλευρά της, η κα Σίμωση, που έχει και την εποπτεία όλης της αποστολής, δήλωσε ότι η διαφορά της εδώ ανασκαφής με την Αμφίπολη, όπου γίνονται διαρκώς ανακοινώσεις, είναι ότι εδώ είναι θάλασσα. «Εδώ οι άνθρωποι βουτούν στα 50 μέτρα. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικά θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της ανασκαφής, όπως θα έχουμε μπορέσει να αναλύσουμε τις νέες ανακαλύψεις» είπε η κ. Σίμωση. 

 

Αυτό που θα βοηθήσει την αποστολή είναι η νέα ρομποτική στολή, η exosuit (φωτ), που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, αναμένεται να καταδυθεί στα νερά των Αντικυθήρων την Τρίτη.

Το πλοίο ναυάγησε τον 10ο αιώνα πχ και βρίσκεται σε βάθος 55μ. Η αρχαιολογική ενάλια αποστολή στα Αντικύθηρα είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να βρει τμήμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο περίφημος αρχαίος μηχανισμός που καθοδηγούσε τους ναυτικούς κατά την αρχαιότητα.

Στο πιο αισιόδοξο, πάντως, σενάριο, οι αρχαιολόγοι φιλοδοξούν να βρουν ακόμα και υπολείμματα από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου! Η ανασκαφή πρόκειται να διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου.

Διαβάστε σχετικά: Αντικύθηρα: Πλησιάζουν στο ξύλινο σκαρί του πλοίου;