Αντικύθηρα: Πλησιάζουν στο ξύλινο σκαρί του πλοίου;

Η αρχαιολογική ενάλια αποστολή στα Αντικύθηρα είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να βρει τμήμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο περίφημος αρχαίος μηχανισμός που καθοδηγούσε τους ναυτικούς κατά την αρχαιότητα.

Η ομάδα των ειδικών Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων -μαζί με ελβετικά κεφάλαια- που συμμετέχει στην ενάλια ανασκαφή του αρχαίου Ναυάγιου των Αντικυθήρων, συνεχίζει τις έρευνες.

Πρώτος στόχος των ερευνητών είναι να εντοπίσουν με τους δύτες κάποια έργα τέχνης.

Ωστόσο, ο καιρός που έχει χαλάσει τις τελευταίες ημέρες, δεν τους κάνει το χατήρι και τα μποφόρ δεν τους αφήνουν να κάνουν καταδύσεις για ώρες.

Στο πιο αισιόδοξο, πάντως, σενάριο, οι αρχαιολόγοι φιλοδοξούν να βρουν ακόμα και υπολείμματα από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου!

Η ομάδα των αρχαιολόγων και των ειδικών ανέλκυσε τις προηγούμενες ημέρες ένα μεταλλικό αντικείμενο, πιθανά κλίνη.

"Αν δεν καθαριστεί, δεν μπορείς να μιλήσεις με βεβαιότητα. Το δεδομένο μπορεί να αλλάξει", μας λέει η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δρ Αγγελική Σίμωσι, υπεύθυνη για τον συντονισμό της καταδυτικής εξερεύνησης.

Το εύρημα, όπως αναφέρει η κυρία Σίμωσι στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ανακαλύφθηκε κοντά στην περιοχή της πρώτης ανασκαφής, όπου οι ανιχνευτές μετάλλων χτύπησαν κάποια μεταλλικά αντικείμενα".

"Δεν μπορείς να διακρίνεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται γιατί μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια είναι καλυμμένα με τον επίπαγο της θάλασσας – είναι σαν άμορφη μάζα. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, στις 15 Οκτωβρίου, όλα τα αντικείμενα θα έρθουν στην Αθήνα για συντήρηση", συνέχισε.