Πώς γίνεται η αναγνώριση παιδιού;

Όλη η διαδικασία που απαιτείται και οι προθεσμίες

Η αναγνώριση τέκνου είναι ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς συνανθρώπους μας.

Πώς γίνεται όμως η αναγνώριση τέκνου;

Α. Γίνεται είτε με συμβολαιογραφική πράξη ή με διάταξη τελευταίας βούλησης (ήτοι με διαθήκη).

Β. Είτε με έγερση της σχετικής αγωγής αναγνώρισης της πατρότητας του τέκνου.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τη συμβολαιογραφική αναγνώριση του τέκνου από τον πατέρα του, απαιτείται και η συναίνεση σε αυτό της μητέρας. Φυσικά αν η μητέρα δεν είναι εν ζωή ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα – τότε η αναγνώριση συντελείται μόνο με τη δήλωση του πατέρα ενώπιον συμβολαιογράφου.

Σημαντικό είναι ότι εάν έχει πεθάνει ο πατέρας ή δεν διαθέτει δικαιοπρακτική ικανότητα, τότε η αναγνώριση γίνεται μόνο με δήλωση του παππού ή της γιαγιάς από την πλευρά του πατέρα.

Η σοβαρότητα και ο τύπος που περιβάλλονται αυτές οι δηλώσεις είναι τέτοιες ούτως ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα ανάκλησής τους ή δήλωσης δια αντιπροσώπου.

Οι έννομες συνέπειες της αναγνώρισης τέκνου γεννημένου σε γάμο είναι αυτές της θέσης τέκνου γεννημένο εντός γάμου, οπότε αυτό σημαίνει ότι το αναγνωρισμένο τέκνο απολαμβάνει το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα, όπως και το τέκνο γεννημένο εντός γάμου, επίσης έχει το δικαίωμα νόμιμης μοίρας (το νόμιμο ποσοστό του επί της κληρονομίας, θέμα που μπορεί να αναλυθεί σε άλλο άρθρο μας). Επίσης, το αναγνωρισμένο τέκνο έχει το δικαίωμα διατροφής από τους ανιόντες του και ο πατέρας αποκτά αυτοδικαίως τη γονική μέριμνα επί του αναγνωρισμένου τέκνου.

Την αγωγή αναγνώρισης της πατρότητας μπορούν να εγείρουν:

  • το ίδιο το τέκνο
  • η μητέρα του
  • ο βιολογικός πατέρας του τέκνου (εφόσον η μητέρα δεν συναινεί για την εκούσια συμβολαιογραφική αναγνώριση)
  • οι γονείς του βιολογικού πατέρα

 Το τέκνο έχει δικαίωμα να εγείρει τη σχετική αγωγή εντός 1 έτους από την ενηλικίωσή του και στρέφεται κατά του βιολογικού του πατέρα ή των κληρονόμων αυτού.

Εάν η μητέρα είναι ανήλικη και άγαμη, μπορεί να εγείρει την σχετική αγωγή με το νόμιμο εκπρόσωπό της. Αν όμως η μητέρα είναι μεταξύ 10-18 ετών, τότε μπορεί να ασκήσει την αγωγή αυτοπροσώπως. Η προθεσμία για την έγερση αυτής της αγωγής διαρκεί 5 χρόνια αρχόμενης από της ημέρας του τοκετού.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εφόσον η μητέρα αρνείται να συναινέσει στην συμβολαιογραφική αναγνώριση από τον πατέρα, τότε ο πατέρας έχει μία προθεσμία 2 ετών από την άρνηση της μητέρας για την εκούσια αναγνώριση προκειμένου ο πατέρας ν’ ασκήσει τη σχετική αγωγή κατά της μητέρας.

Εάν οι γονείς παντρευτούν, τότε το δικαίωμα της μητέρας για αναγνώριση του τέκνου της μπορεί ν’ ασκηθεί οποτεδήποτε. 

Πώς όμως γίνεται η δικαστική αναγνώριση της πατρότητας τέκνου; 

Το βασικό είναι να αποδειχθεί η σύλληψη του παιδιού από το φερόμενο ως πατέρα και αυτό αποδεικνύεται με την ύπαρξη σαρκικής συνάφειας με τη μητέρα έστω και μία φορά κατά το υπό κρίση διάστημα της σύλληψης. Το διάστημα αυτό χρονικά οριοθετείται ανάμεσα στην 300η με 180η ημέρα πριν από τον τοκετό.

ο τεκμήριο πατρότητας δεν είναι αμάχητο και αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά στην πατρότητα, τότε το τεκμήριο αυτό παύει να ισχύει και να φυσικά δεν λαμβάνεται υπόψη στη σχετική διαδικασία.

 

Χρύσα Τσιώτση, Δικηγόρος

LL.B;LL.M in Information Technology and Telecommunications Law

University of Strathclyde in Glasgow - U.K

[email protected]