Δικάζεται ξανά ο Τσοχατζόπουλος για ανακριβές πόθεν έσχες

Για τρίτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να δικαστεί αυτή τη φορά σε δεύτερο βαθμό για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρώτο βαθμό, ο πρώην υπουργός είχε καταδικαστεί στην ανώτατη ποινή (κάθειρξη οκτώ ετών) αλλά και στην καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 520.000 ευρώ. Μάλιστα το δικαστήριο είχε διατάξει και την δέσμευση του ακινήτου της Αρεοπαγίτου, του ακινήτου που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την δικαστική έρευνα και το ξετύλιγμα του κουβαριού των εξοπλιστικών αλλά και της μίζας που άγγιξε τα 50.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε... ξεχάσει να δηλώσει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με το επιχείρημα πως δεν είχε γνώση για τη μεταβολή του νόμου το 2003, ο οποίος τον υποχρέωνε να καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους και με όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ήταν στην κατοχή του μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνήγοροί του είχαν υποστηρίξει ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε άγνοια της αλλαγής του νόμου, επειδή η κατάθεση αίτησης πόθεν έσχες ήταν για εκείνον "τυπική διαδικασία", την οποία ακολουθούσε ίδια και απαράλλακτη επί μακρόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές πρωτόδικα αποφάσισαν και τη δέσμευση του νεοκλασικού στην Διονυσιου Αρεοπαγιτου το οποίο, ο πρώην υπουργός, δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του.

Αν η πρωτόδικη απόφαση επικυρωθεί και από το Πενταμελές Εφετείο, τότε το ακίνητο θα περάσει στο Δημόσιο.

Ο Ακης Τσοχατζοπουλος, στην απολογία του, είχε επικαλεστεί άγνοια νομού ενώ ακόμη και εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως το σπιτι χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λογους.

Ο πρώην υπουργός λέει πως δεν είχε πρόθεση να κρύψει την αγορά του σπιτιού το οποίο είχε δηλώσει στη φορολογική του δήλωση.

"Υπήρχε γραμμή άνωθεν", είχε πει στο δικαστήριο.