Süddeutsche Zeitung για Φαρμακονήσι: Η ακτοφυλακή έκοψε τα σκοινιά

Με τον τίτλο "Ρυμούλκηση στο θάνατο" περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι "οι κατηγορίες των επιζώντων σε βάρος της ελληνικής ακτοφυλακής απασχολούν στο μεταξύ και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο".

"Το ζήτημα είναι ποιος φέρει την ευθύνη, αν υπάρχουν ένοχοι και αν έχουμε να κάνουμε με παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

"Οι 12 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μπροστά στα μάτια της ακτοφυλακής. Ίσως μάλιστα να πέθαναν με δική της υπαιτιότητα", αναφέρεται ακόμη.

Η περιγραφή της Süddeutsche Zeitung αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν είναι κόλαφος για την ελληνική ακτοφυλακή.

"Οι επιζώντες κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι ρυμούλκησαν τη βάρκα με τους μετανάστες -που είχε ξεκινήσει από τη Σμύρνη- στην ανοιχτή θάλασσα. Εκεί η βάρκα πλημμύρισε και η ακτοφυλακή -αγνοώντας τις εκκλήσεις βοήθειας των μεταναστών να σώσουν τουλάχιστον τα παιδιά- έκοψε το σκοινί που συνέδεε το σκάφος της με τη βάρκα των μεταναστών", αναφέρεται και προεξοφλείται ότι "πρόκειται για επιχείρηση απώθησης (Push Back), που απέτυχε παταγωδώς", σύμφωνα και με την εκτίμηση του Καρλ Κοπ από την μη κυβερνητική οργάνωση Pro Asyl.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η οργάνωση έχει καταγράψει δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.