Οι Μοχάμεντ, η τρύπια βάρκα και η τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Σε περιγραφή λεπτό προς λεπτό της τραγωδίας με το πλοιάριο που μετέφερε λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι προχώρησε ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού, μιλώντας στη Βουλή. Από την πλευρά του, ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού, Ιωάννης Καραγεωργόπουλος έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με το περιστατικό, κάνοντας λόγο για το σημείωμα, το οποίο έδωσαν οι δουλέμποροι στους μετανάστες. 

Σύμφωνα με τον αρχιπλοίαρχο και όπως αναφέρει το protothema.gr, το σημείωμα περιέχει οδηγίες, του τύπου: «Αν δείτε τα δύσκολα, τρυπήστε τις βάρκες σας με μαχαίρι και οι Έλληνες θα σας σώσουν».

«Έχει βρεθεί αυτό το σημείωμα σε υπήκοο τρίτης χώρας. Τους λένε να προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν αγγλικά, να επαναλαμβάνουν τη λέξη Παλαιστίνη και να λένε ότι το όνομά τους είναι Μοχάμεντ» είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα: Καρέ-καρέ η τραγωδία του Φαρμακονησίου

Από την πλευρά του, τις ατυχείς συγκυρίες, που οδήγησαν στην τραγωδία κατά την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα ανοιχτά του Φαρμακονησίου, περιέγραψε ο διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού, Νικόλαος Πατρινός.

Ο αξιωματικός παρουσίασε καρέ-καρέ την επιχείρηση, υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις του κυβερνήτη που έσπευσε στο σημείο ήταν «ναυτικά οι ενδεδειγμένες», επισήμανε όμως τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το «σαπάκι» αλιευτικό που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες, την «απρόοπτη» ενέργεια ενός εκ των επιβαινόντων, που δημιούργησε αναταραχή και εν τέλει την ανατροπή του αλιευτικού, την ξαφνική πυρκαγιά που ξέσπασε στην ελληνική ακταιωρό και το «δίλημμα» του Έλληνα κυβερνήτη για το αν θα σώσει το σκάφος τους και όσους είχε περισυλλέξει ή θα έμενε στο σημείο για τον εντοπισμό τυχόν ναυαγών.

Αναλυτικά, ο κ. Πατρινός ανέφερε ότι στη 01.35 τα χαράματα ενημερώθηκαν ότι «υφίσταται συμβάν».

Και περιέγραψε, καρέ-καρέ: Ο καιρός εκείνη τη νύχτα ήταν Ν και ΝΑ 6-7 μποφόρ. Ενημερώνεται το πλωτό του ΛΣ και αναχωρεί από ΝΑ ακτές Φαρμακονησίου. Φθάνει σε απόσταση 3,5 μιλίων και διαπιστώνει ύπαρξη σκάφους, το οποίο ήταν ακινητοποιημένο, με σβηστά φωτα ναυσιπλοΐας και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Η πάγια τακτική προσέγγισης στο σημείο και με τα καιρικά φαινόμενα -κύματα 1,5 μέτρου- είναι να προσεγγίσουμε το πλοίο και να εξακριβώσουμε την κατάσταση πριν από την ανάληψη οποιαδήποτε ενέργειας».

»Διαπιστώσαμε ότι υφίσταται ικανός αριθμός ατόμων στο κατάστρωμα. Αλιευτικό περίπου 9 μέτρα και ικανός αριθμός ατόμων σε ύπτια θέση. Η μόνη απόκριση είναι στην αγγλική, που μας αποκαλεί “friends” και ανασηκώνεται το πλήθος, κοιτώντας μας να δει αντιδράσεις. Αυτό το ανασήκωμα δημιουργεί σύγχυση στο σκάφος. Ωστόσο, ο κυβερνήτης και άλλα 2-3 μέλη επιχειρούν να τους ηρεμήσουν, προειδοποιώντας ότι όποια κίνησή τους θα προκαλέσει τραυματισμό ή πτώση στη θάλασσα».

O κύριος Πατρινός συνέχισε λέγοντας : «Ακολούθως, γίνεται ενημέρωση στην αρμόδια υπηρεσία. Αποτιμάται η κατάσταση και η εντολή ίναι να οδηγηθεί το σκάφος προς Φαρμακονήσι, που είναι σε απόσταση 1,8 μίλια από ΒΑ ακτή».