Η ζωή στον Άγιο Παντελεήμονα μετά τη Χρυσή Αυγή

Νέα σελίδα, αργά αλλά σταθερά, φαίνεται ότι γυρίζει η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, η πολύπαθη αυτή συνοικία της Αθήνας, η οποία λίγες μόλις βδομάδες πριν βρισκόταν υπό τον ασφυκτικό κλοιό των "ταγμάτων εφόδου".

Μετά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, οι ακροδεξιοί "προστάτες" της εξαφανίστηκαν λες και δεν υπήρξαν ποτέ στην περιοχή, σύμφωνα με το "Έθνος". Ο Αγιος Παντελεήμονας αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά και η ζωή να βρίσκει ξανά τους παλιούς της ρυθμούς.

Στα καφενεία και τα καταστήματα ο κόσμος κινείται πιο ήρεμος, ζευγάρια μεταναστών με τα παιδιά τους κυκλοφορούν χωρίς φόβο.

Κάτοικοι και επαγγελματίες του Αγίου Παντελεήμονα συμφωνούν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει αλλαγή, όσον αφορά την κυκλοφορία των κατοίκων στους δρόμους και στην πλατεία. Δεν παραλείπουν ωστόσο να αναφέρουν ότι τα βασικά τους προβλήματα παραμένουν, καθώς και η ανεργία και τα ναρκωτικά που μαστίζουν την περιοχή.

Οι περισσότεροι εμφανίζονται ικανοποιημένοι γιατί, όπως λένε, φεύγει η "ταμπέλα του ακροδεξιού άβατου" από την περιοχή τους. Διευκρινίζουν όμως ότι η καθημερινότητά τους δεν έχει αλλάξει, γιατί η οικονομική τους επιβίωση είναι αυτή που τους απασχολεί περισσότερο.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Κώστας Π., κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα, "θα είμαστε αφελείς αν πιστεύουμε ότι έχει αλλάξει η ζωή μας με τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών. Οπως επίσης θα θεωρούμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι αυτοί οι εγκληματίες που κρύβονταν πίσω από τη νομιμότητα διόρθωναν τα εσφαλμένα".

Κινούμαστε ελεύθερα

Πολλοί κάτοικοι συμφωνούν με την άποψη αυτή, αλλά τουλάχιστον, όπως λένε, τώρα "μπορούμε να πιούμε ένα καφέ, χωρίς να φοβηθούμε τα τάγματα από τη μια και τους παράνομους μετανάστες από την άλλη, που βρίσκονταν παντού και δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε την πλατεία".

"Εδώ παντρεύτηκα, εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου. Είναι θλιβερό να βλέπεις μια παιδική χαρά ερημωμένη και τα παιδιά της περιοχής να βρίσκονται κλεισμένα στα σπίτια τους", λέει ο κ. Ματθαίος Κουζούρης που ζει στην περιοχή και προσθέτει: "Αυτό που συνέβη με την παιδική χαρά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η αστυνομία και ο δήμος την άφησαν χωρίς φύλαξη, και εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή να "λύσει" με λουκέτο το πρόβλημα. Δεν συμφωνούμε με τη δράση του προστάτη που είχαν στην περιοχή μας. Το πρόβλημα έπρεπε να το είχε λύσει η Πολιτεία".

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Φλοριάν από τη Ρουμανία που ζει στην περιοχή και είναι πατέρας τριών παιδιών. "Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι μπορώ με τα παιδιά μου να κυκλοφορώ ελεύθερα. Σήμερα φοβάμαι λιγότερο, μακάρι να βελτιωθεί η κατάσταση" αναφέρει. Ανάλογη άποψη διατυπώνει και η Βικτόρια Τάχου από την Ουκρανία η οποία ζει αρκετά χρόνια στον Αγιο Παντελεήμονα και αυτές τις ημέρες, όπως λέει, "νιώθει για πρώτη φορά λιγότερο φοβισμένη".

*Η φωτογραφία από το Έθνος