Άκης Τσοχατζόπουλος: Έληξε ο εγκλεισμός και ο βασανισμός μου

Βγήκε σήμερα από τις φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έπειτα από 5 χρόνια εγκλεισμού.

Βίντεο - φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Βγήκε σήμερα από τις φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έπειτα από 5 χρόνια εγκλεισμού, καθώς ολοκληρώθηκαν - έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις - οι διαδικασίες για την αποφυλάκισή του, αφού βρέθηκε η εγγύηση των 200.000 ευρώ . 

Στο πλευρό του ήταν η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη.

Βγαίνοντας από τον Κορυδαλλό, εμφανώς ταλαιπωρημένος και καταβεβλημμένος, ο πρώην υπουργός δήλωσε: "Σήμερα είναι σημαντική μέρα για μένα. Έληξε ο εγκλεισμός και ο βασανισμός μου, με ευθύνη της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου και Σημίτη". 

"Η υγεία μου δεν είναι η καλύτερη αλλά είμαι χαρούμενος. Θα πάω σπίτι να δω το παιδί μου" είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στις πρώτες του δηλώσεις. 

Στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο που τον περίμενε και αποχώρησε μαζί με την Βίκυ Σταμάτη στο πίσω κάθισμα, για το σπίτι της συζύγου του στο Χαλάνδρι.

Η κ. Σταμάτη ανέφερε πως η αποφυλάκισή του αποτελεί «μεγάλη χαρά για το παιδί μας».

Ποιος πλήρωσε την εγγύηση

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Νικολάου, τα 200.000 ευρώ για την εγγύηση που έπρεπε να πληρώσει για την αποφυλάκισή του, τα συγκέντρωσαν "απλοί πολίτες".

"Δεν είναι φίλοι του, είναι απλοί πολίτες" αρκέστηκε να πει ο δικηγόρος του πρώην υπουργού ερωτηθείς για το πού βρέθηκαν τα χρήματα αφού ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν τα έχει. Αρνήθηκε ωστόσο να κατονομάσει κάποιον.

«Με τη σημερινή αποφυλάκιση του κ. Τσοχατζόπουλου ολοκληρώθηκε η από 5.4.2017 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών περί αναστολής έκτισης της ποινής για λόγους υγείας κατ’ εφαρμογή του άρ. 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία του είχε επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Αφού υπερπηδήθηκε μία σειρά από διαδικαστικές δυσχέρειες, οψιγενώς ανακύψασες, και συγκεντρώθηκε με εργώδεις προσπάθειες η επιβληθείσα εγγυοδοσία, κατέστη δυνατή η υλοποίηση της προαναφερθείσης απόφασης. Προσβλέπω σε δίκαιη, νηφάλια και στη βάση του άρ. 177 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κρίση του Δικαστηρίου. Το λόγο έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχω πλήρη εμπιστοσύνη» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Λεωνίδας Κοτσαλής.

Το ιστορικό του εγκλεισμού του Α. Τσοχατζόπουλου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, καταδικασμένος πρωτοβάθμια σε 20ετή κάθειρξη για παράνομες αμοιβές που κρίθηκε πως έλαβε για την προμήθεια των υποβρυχίων και των TORM 1, πέρασε σήμερα την πύλη εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού, έναν μήνα μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αποδεχθεί την πέμπτη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισής του.

Το δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία 3 προς 2, συναίνεσε στην αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, επιβάλλοντας χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ και αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που σε λίγο καιρό θα εκδώσει απόφαση για την υπόθεση των «δώρων» που φέρονται να έλαβαν ο πρώην υπουργός και συνεργάτες του από τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, είχε βρει τον κ. Τσοχατζόπουλο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου είχε μόλις υποβληθεί σε επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αορτής. Μετά τη νοσηλεία του, ωστόσο, ο πρώην υπουργός επέστρεψε, στις 21 Απριλίου, στη φυλακή, καθώς δεν είχε συγκεντρώσει το ποσό της εγγύησης, κάτι που επιτεύχθηκε λίγες ημέρες μετά. Ωστόσο, και πάλι η αποφυλάκιση του πρώην υπουργού καθυστέρησε, καθώς προέκυψαν ουσιαστικά, προηγούμενη καταδίκη με χρηματική ποινή που έπρεπε να καταβληθεί, αλλά και τυπικά ζητήματα, που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την έκδοση του αποφυλακιστηρίου.