Ένας λαχανόκηπος ανθίζει στο Μαρούσι

To δικό τους μπαξέ έφτιαξαν κάτοικοι του Αμαρουσίου σε ένα οικόπεδο, για καιρό παρατημένο, φέρνοντας κάθε μέρα φρέσκα λαχανικά στα τραπέζια τους και εξοικονομώντας περί τα 150 ευρώ από τον προϋπολογισμό τους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει τίτλο guerilla gardening, και ήδη έχει αναπτυχθεί σε αρκετές πόλεις του κόσμου (ανάμεσά τους και η Νέα Υόρκη). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 40 οικογένειες του Αμαρουσίου, οι οποίες – με τη στήριξη του Δήμου- μετέτρεψαν οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων σε παραγωγικό λαχανόκηπο.

Το οικόπεδο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ανδρονίκου και Αυτοκράτορος Ηρακλείου. Εκεί πριν από δέκα μήνες υπήρχαν μπάζα, λάστιχα αυτοκινήτων, σκουπίδια. Στο ίδιο σημείο υπάρχουν μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, αρακάς, καρότα, κουκιά, όλα καλλιεργημένα χωρίς χημικά και λιπάσματα. Στις αργίες, κάτοικοι με γαλότσες συζητούν καθώς σκαλίζουν τον λαχανόκηπο, σε εικόνες πρωτόγνωρες για πόλη της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μια από τις 40 οικογένειες, είδε τα έξοδα της να μειώνονται κατά 150 ευρώ το χρόνο, καθώς από τα 25 τετραγωνικά που αντιστοιχούν στην κάθε μία, εξασφαλίζουν φρούτα και λαχανικά για όλο τον χρόνο. Οι κάτοικοι είχαν σημαντική βοήθεια από το δήμο που ανέλαβε τη μελέτη του εδάφους, το εμπλούτισε με ειδικό χώμα, διευθέτησε την υδροδότηση και παρείχε τις απαραίτητες συμβουλές.