Τριάντα φοιτητές επανασχεδιάζουν τη συμπρωτεύουσα

Πως θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η πόλη αν η θάλασσα υπερχειλίσει και φτάσει ως την οδό Τσιμισκή;

Σε ποια ήδη υπάρχοντα δημόσια κτίρια ή οικόπεδα θα πρέπει να αναγερθούν εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία και σίτιση αστέγων οι οποίοι πληθαίνουν λόγω της κρίσης;

Οι νέοι αρχιτέκτονες απο-κρίνονται με αφετηρία την κρίση και σχεδιάζουν για το άστυ το δικό τους μέλλον με βάση "φανταστικά" σενάρια.

Επιλέγουν οικόπεδα και κτίρια σε αχρηστία και στεγάζουν εκεί τους άστεγους του παρόντος και τους πολλαπλασιασμένους του μέλλοντος, σχεδιάζουν αποβάθρες και ξύλινες πλατφόρμες, πλωτές κατασκευές οι οποίες θα εξακολουθούν να κολυμπούν πάνω στα κύματα - εκτός της οικονομικής - και της κρίσης του περιβάλλοντος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.

"Κρίση και απόκριση: Σχεδιάζοντας το φαντ - αστικό μέλλον" είναι ο τίτλος της μίνι έκθεσης αρχιτεκτονικών προτάσεων που άρθρωσαν περί τους 30 φοιτητές του τμήματος αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στο πλαίσιο ομότιτλου εργαστηρίου το οποίο συμμετείχαν.

Το εργαστήριο σχεδιασμού του αρχιτεκτονικού φανταστικού μέλλοντος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης αρχιτεκτονικής με τίτλο "Θεσσαλονίκη 100 συν" που διοργανώνει στο νέο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το τμήμα κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Με τα 500 και πλέον εκθέματα (φωτογραφίες, χάρτες κ.α) της μεγάλης έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου, παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική διαδρομή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 100+ (καθώς οι εκτιθέμενες φωτογραφίες και σχέδια αφορούν τον αστικό σχεδιασμό και τις μεταλλάξεις του πολύ πριν την απελευθέρωση του 1912.