Τήνος: Δημοτική μονάδα επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών

Δημοτική μονάδα επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών δημιούργησαν στην Τήνο. Η μονάδα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή στις 7 Ιανουαρίου 2013.

Ο δήμος Τήνου διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι "εξυπακούεται ότι εθνικός αερομεταφορέας για το αντικείμενο παραμένει το ΕΚΑΒ και η υπηρεσία του δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησής του να ανταποκριθεί, εφόσον πληρούνται οι πιο πάνω ιατρικής φύσης προϋποθέσεις".

Συγκεκριμένα, το δημοτικό ΕΚΑΒ προσφέρει τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την παροχή ιατρικών συμβουλών.

Η μεταφορά των ασθενών με ασθενοφόρο γίνεται από τα λιμάνια Ραφήνας, Πειραιά και Λαυρίου, προς διημερεύον νοσοκομείο της Αττικής ή ιδιωτικό Νοσοκομείο της επιλογής του ασθενούς ή των οικείων του ή από τα αεροδρόμια Σύρου ή Μυκόνου, με υγειονομικό αεροπλάνο, σε περίπτωση που το περιστατικό εκδηλωθεί σε ώρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η πτήση ελικοπτέρου.

"Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς του ασθενούς με πλωτό μέσο, από την Τήνο στη Σύρο ή τη Μύκονο", συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Μπορεί να παρασχεθεί, επίσης, αερομεταφορά του ασθενούς με ελικόπτερο στην Αθήνα και μεταφορά του σε διημερεύον νοσοκομείο της Αττικής ή ιδιωτικό νοσοκομείο της επιλογής του ασθενούς ή των οικείων του. Σύμφωνα με το δήμαρχο, Παναγιώτη Κροντηρά, το ελικόπτερο θα βρίσκεται στον Άγιο Φωκά σε 1 ώρα και 30 λεπτά από την λήψη της απόφασης για το ιατρικά επιβεβλημένο της αερομεταφοράς. Σημειώνεται επίσης ότι για την αερομεταφορά αποφασίζει ο γιατρός του δήμου Τήνου.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η υπηρεσία του δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθένειας ή αιφνίδιας έξαρσης χρόνιου νοσήματος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και μετά από συνεννόηση του θεράποντος ιατρού και του κέντρου επιχειρήσεων της ασφαλιστικής εταιρείας.

"Η επιτυχία της νέας υπηρεσίας θα κριθεί από την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κατοίκων του νησιού μας και ιδίως από τη σωστή ιεράρχηση, από πλευράς αρμοδίων, των αναγκών και την επιλογή του αναγκαίου μέτρου για την περίσταση (πρόβλημα υγείας) κάθε φορά, με αμιγώς ιατρικά κριτήρια", τονίζεται στην ανακοίνωση.