Mεταπτυχιακά: Συνδεθείτε με Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό

Όλο και περισσότεροι νέοι πτυχιούχοι καταφεύγουν στην πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών με στόχο να αυξήσουν τα προσόντα τους και συνακόλουθα τις πιθανότητες για εύρεση εργασίας. Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει πολλές οικογένειες η πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών θεωρείται σήμερα « εκ των ουκ άνευ» και ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών όλο και αυξάνεται. Όσοι απόφοιτοι κατευθύνονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι απαραίτητο να κάνουν μια καλή έρευνα πριν επιλέξουν το πρόγραμμα που τους ταιριάζει. Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να βρει χρήσιμες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στην επιλογή του ωστόσο πιστεύουμε ότι θα καλύτερη εικόνα αν συνομιλήσει με άτομα που ήδη πραγματοποιούν το μεταπτυχιακό τους στο εξωτερικό ή το έχουν ολοκληρώσει. Δε χρειάζεται βέβαια κάποιος να αναζητήσει φίλους και γνωστούς για να έχει ενημέρωση «από πρώτο χέρι». Τη δυνατότητα αυτή τη δίνει πλέον και η υπηρεσία www.portalroom.gr.

Τι είναι το portalroom

Όπως αναφέρεται και στον δικτυακό τόπο της υπηρεσίας τo Portal Room είναι μια νέα υπηρεσία που δημιουργήθηκε από φοιτητές του ΕΜΠ και φέρνει σε επαφή τους τελειόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων που ενδιαφέρονται να κάνουν μεταπτυχιακό/διδακτορικό στα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού (mentees), με τους Έλληνες συναδέλφους τους που φοιτούν ήδη στο εξωτερικό (mentors). Με τον τρόπο αυτό μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν απαντήσεις για τις προϋποθέσεις, το κόστος ζωής και σπουδών και άλλα φλέγοντα ερωτήματα.

Πως λειτουργεί

Για όσους ενδιαφέρονται καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τρεις επιλογές. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στην πρώτη επιλογή που ενδιαφέρει και τους περισσότερους:

Η 1η επιλογή είναι τα Free Portals. Πρόκειται για δωρεάν Portal Sessions για όλους τους φοιτητές(ανεξαρτήτου σχολής) που επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν. Έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και αναλύονται πληροφορίες για κάθε πόλη ή πανεπιστήμιο, καθώς και για τα τμήματά του από τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Διοργανώνεται ένα Free Portal κάθε εξάμηνο για κάθε μεγάλη πόλη του εξωτερικού όπου φοιτούν Έλληνες σπουδαστές. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και πραγματοποιείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Global Prep (Κατεχάκη 17 Αθήνα).

Ημερομηνίες δωρεάν ενημέρωσης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί στην εν λόγω ιστοσελίδα για το μήνα Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν δύο ενημερώσεις. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου όπου ο κ. Μανιατόπουλος, ιδρυτικό μέλος του Portal Room, θα μιλήσει για τα πανεπιστήμια της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, το διδακτορικό σε Engineering, και θα δώσει συμβουλές για αιτήσεις σε Αμερικανικά μεταπτυχιακά/διδακτορικά προγράμματα!

Το δεύτερο free portal session θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου και θα αφορά μεταπτυχιακά Οικονομικού περιεχομένου σε Πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας. Άλλες δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις θα γίνουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο (31/8: Switzerland, ETH Zurich, Engineering 7/9: Sweden, Erasmus Mundus, Complex Systems). Οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να γραφτούν στο newsletter προκειμένου να έχουν συνεχή ενημέρωση τόσο για το χρόνο της κάθε εκδήλωσης όσο και για τη συμμετοχή σε αυτές (http://www.portalroom.gr/newsletter).

Οι άλλες δυο επιλογές

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα πρέπει να επιλέξουν τις άλλες δύο επιλογές και ιδίως την coaching Portal. Αυτή αφορά τους τελειόφοιτους που επιθυμούν μια πιο εκτεταμένη και μακρά επικοινωνία με έναν mentor του εξωτερικού δημιουργήθηκαν τα Coaching Portal Sessions. Στα Coaching Sessions ένας mentor προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές στον mentee του για τις αιτήσεις του για συγκεκριμένα πανεπιστήμια μέσα από πολλαπλά 1-on-1 sessions. Το coaching Portal, όπως και το Mentoring Portals αφορούν μόνο τους φοιτητές που επιλέγουν για την προετοιμασία τους στο εξωτερικό το κέντρο Global Prep Center.

 

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό του news.gr

Οδηγός του news.gr για τα Μεταπτυχιακά

Συμβουλές, προγράμματα, έξυπνες επιλογές