Κάθε Νοέμβριο το «κυνήγι» των πιστώσεων για αναπληρωτές

Τα τελευταία χρόνια οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος κρίνονται  καθοριστικοί για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν μετά τα Χριστούγεννα. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες πιστώσεις εξαντλούνται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου με αποτέλεσμα λόγω και της αύξησης των κενών να μην επαρκούν τα κονδύλια για τα κενά που προκύπτουν στη διάρκεια του σχολικού έτους.

 

Τα προηγούμενα δυο χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες εφάρμοσαν διάφορες μεθόδους για να εξασφαλίσουν πιστώσεις. Το 2013-14 ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος ανακάλυψε στο ΕΣΠΑ έναν πολύτιμο αρωγό για την εύρεση επιπρόσθετων πιστώσεων.  Δημιουργήθηκε λοιπόν επειγόντως  η Πράξη της «Διερεύνησης των Παραμέτρων Αναμόρφωσης και Εξορθολογισμού της Διδακτέας Ύλης και του Εκπαιδευτικού Υλικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο-Λύκειο-ΕΠΑΛ)» και με αυτόν τον τρόπο έγινα περισσότερες από 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών στη Β/θμια εκπαίδευση.

 

Το 2014-15  ήταν η σειρά του Ανδρέα Λοβέρδου να αναζητήσει επιπρόσθετες πιστώσεις για το πρόβλημα των κενών. Αξιοποιήθηκαν λοιπόν τα χρήματα που εξοικονομεί το Υπουργείο από τις άδειες άνευ αποδοχών των μονίμων εκπαιδευτικών και εξασφαλίστηκαν 1000 πιστώσεις επτάμηνης διάρκειας.

 

Φέτος οι άδειες άνευ αποδοχών έχουν ήδη αξιοποιηθεί από την αρχή του σχολικού έτους. Το ΕΣΠΑ από την άλλη δεν μπορεί να δώσει πιστώσεις για τη Β/θμια όπως έγινε το 2013-14 αφού οι πιστώσεις μπορούν να καλύψουν τις καινοτόμες δράσεις της Α/θμιας και το πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

 

Η νέα πολιτική ηγεσία είναι απαραίτητο να εξασφαλίσει νέες πιστώσεις καθώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τα κενά που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι πρακτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας είτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν – βλέπε ΕΣΠΑ – είτε έχουν ήδη αξιοποιηθεί όπως είναι οι άδειες άνευ αποδοχών. Νέες πιστώσεις θα μπορούσαν να βρεθούν από το ΠΔΕ και γι αυτό άλλωστε ο υπουργός Παιδείας έχει αναφερθεί σε αυτό.

 

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 12.400 προσλήψεις και τα κενά καλά κρατούν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Β/θμια συνεχίζει να έχει 1.800 κενά. Τα μουσικά σχολεία με 900 κενά έχουν πάρει μόνο 164 αναπληρωτές. Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στην Α/θμια καθώς και εκεί παραμένουν 5000 κενά. Επιτακτική είναι η εύρεση λοιπόν πιστώσεων διαφορετικά πολλά σχολεία θα υπολειτουργούν.

 

Καλόγηρος Βασίλειος