Πανεπιστήμιο Αθηνών: Δεν τηρούνται οι συνθήκες ασφαλείας εργαζομένων

Καταπέλτης ήταν το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας για τη Διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι ήταν κλειδωμένες όχι μόνο οι εξωτερικές πόρτες αλλά και κάποιες εσωτερικές με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για την ασφάλεια των εργαζομένων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι επιθεωρητές ζητούσαν να ανοίξουν άμεσα όλες οι εσωτερικές θύρες και τουλάχιστον μια από τις εξωτερικές θύρες η οποία και θα πρέπει να παραμένει ανοικτή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές αναφέρουν στο πόρισμά τους ότι δεν τους επετράπη αρχικά η είσοδος στο κτίριο κατά παράβαση της νομοθεσίας και γι αυτό ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ. 

Το πόρισμα με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου το κοινοποίησε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η Διοίκηση δεν εφάρμοσε την υπόδειξη των επιθεωρητών να παραμείνει ανοικτή μια από τις εξωτερικές θύρες ούτε στις 17/10 ούτε και στις 20/10.  Αντίθετα, αμέσως μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών την Πέμπτη (16/10), η εξωτερική πύλη κλειδώθηκε και παρέμεινε κλειδωμένη μέχρι και την ώρα που το κτήριο άνοιξε από εργαζόμενους και φοιτητές, τη Δευτέρα.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι τελικά την Τρίτη 21 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι δούλεψαν στο κτίριο με τις εσωτερικές και εξωτερικές πύλες ξεκλείδωτες για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες.

Ο Σύλλογος δημοσιοποιεί το πόρισμα για την αποκατάσταση της αλήθειας που τόσο έχει παραποιηθεί αυτές τις μέρες από τις ανακοινώσεις της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε  συνάντηση με δύο Αναπληρωτές Πρύτανη, ο αρμόδιος για θέματα ασφάλειας απέδωσε σε "υπερβάλλοντα ζήλο" [κάποιων –ποιών;] το κλείδωμα των εσωτερικών θυρών του κτηρίου. «Να φανταστούμε άραγε ότι κάποιοι εργαζόμενοι στη φύλαξη πήραν την πρωτοβουλία μόνοι τους και κανένας από τους Αναπληρωτές Πρύτανη που μπαινόβγαιναν στο κτήριο επί τέσσερις μέρες δεν το παρατήρησε; Ή μήπως ότι το μέτρο πάρθηκε σε ένα σχέδιο οχυρωματικής τακτικής για την αντιμετώπιση μιας "κατάστασης πολιορκίας" του κτιρίου, που κάποιοι φαντάζονταν, από τον «εσωτερικό εχθρό», τους φοιτητές του Ιδρύματος –για παράδειγμα, σπάνε την εξωτερική πύλη, θα κολλήσουν στις εσωτερικές πόρτες και θα προλάβουν τα ΜΑΤ να τους συλλάβουν πριν "αλώσουν" το κτίριο;", σχολιάζει ο Σύλλογος, ενώ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του Ιδρύματος διασφαλίζουν με την παρουσία τους στο κτήριο ότι δε θα επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα τα οποία και τα δικαιώματά μας παραβιάζουν και τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας για το Πανεπιστήμιο Αθηνών:

"Οι διαπιστώσεις της επιθεώρησης εργασίας ήταν οι ακόλουθες:

Κατά τον έλεγχο που διενεργήθη στο κτίριο Διοίκησης του ΕΚΠΑ κατόπιν καταγγελίας της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το κλείσιμο των θυρών του κτιρίου και της σχετικής αδυναμίας απρόσκοπτης εισόδου των εργαζομένων στον ελεύθερο χώρο διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

 ατά την προσέλευσή μας στην είσοδο του κτιρίου, ήταν σε εξέλιξη διαμαρτυρία ομάδας φοιτητών η οποία εντός ολίγου μετετράπη σε συμπλοκή με την Αστυνομία.  Οι εξωτερικές θύρες του κτιρίου ήταν όλες κλειδωμένες. Μετά την παύση των επεισοδίων εζητήθη να μας επιτραπεί η είσοδος πράγμα που αρχικά η διοίκηση μας το αρνήθηκε κατά παράβαση του νόμου 3996/2011 άρθρο 2 παράγραφος 2. 

Κατόπιν όμως της συνδρομής του Αστυνομικού Διευθυντή της Αστυνομικής Δύναμης που περιφρουρούσε το χώρο του κτιρίου και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, η είσοδος μας επετράπει.

Κατά την είσοδο στο χώρο του κτιρίου και κατόπιν συζητήσεως με τους εργαζομένους μας έγινε αντιληπτό ότι πέρας των εξωτερικών θυρών του κτιρίου ήταν κλειδωμένες και κάποιες εκ των εσωτερικών θυρών. Η διοίκηση του ΕΚΠΑ ισχυρίστηκε ότι προέβη προληπτικά σε αυτές τις ενέργειες κλειδώματος των θυρών προκειμένου να αποτρέψει πιθανή κατάληψη του κτιρίου. 

Όπως ήδη σας έχουμε επισημάνει με τα υπ’ αριθμ. 1011, 1012 και 1013/12-2-2014 δελτία ελέγχου θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου σε περίπτωση κινδύνου όλες οι θέσεις εργασίας να μπορούν να εκκενώνονται από τους εργαζομένους γρήγορα και με συνθήκες πλήρους ασφάλειας.

Οι θύρες κινδύνου δεν πρέπει να είναι κλειστές με τρόπο που να μην μπορεί να τις ανοίξει εύκολα και αμέσως κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί τυχόν να τις χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, οι θύρες κινδύνου δεν θα πρέπει να κλειδώνονται και θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεμπόδιστα ανά πάσα στιγμή.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητείται να συνταχθεί και να εφαρμοστεί σχέδιο εκκένωσης του κτιρίου να προσδιοριστούν οι έξοδοι κινδύνου οι οποίες θα παραμένουν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του κτιρίου (ΠΔ 16/96, άρθρο 10, παράρτημα ΙΙ, πάρ.4).

Μέχρι την εφαρμογή των ανωτέρω η οποία θα πρέπει να γίνει άμεσα, ζητείται από τα αυτή τη στιγμή να ανοίξουν όλες οι κλειδωμένες εσωτερικές θύρες του κτιρίου που τυχόν μπορεί να εγκλωβίσουν εργαζομένους και να παραμένει τουλάχιστον μια από τις εξωτερικές θύρες του κτιρίου ανοικτή". 

Καλόγηρος Βασίλειος