Στο κόκκινο η αγωνία των εκπαιδευτικών για τις μεταθέσεις

Στις 22 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς το Συμβούλιο καλείται σε νέα συνεδρίαση την Τρίτη 22 Ιουλίου και ώρα 11.00. Σύμφωνα με τους αιρετούς κ. Κορδή και κα Αναγνώστη οι εκτιμήσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) έκαναν λόγο για 1.717 κενά. Οι δυο αιρετοί ενημερώνουν ότι παρουσιάστηκαν τρία σενάρια στο συμβούλιο:

Ø  Το πρώτο μιλούσε για ελάχιστες μεταθέσεις (ποσοστό γύρω στο 5%) με βάση τα κενά που δίνει το σύστημα τα οποία μάλιστα αποκαλούνται και «πραγματικά»!

Ø  Το δεύτερο μιλούσε για  μεταθέσεις με βάση τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ (ποσοστό γύρω στο 17%) .

Ø  Το τρίτο μιλούσε για ένα ποσοστό γύρω στο 8,5% με βάση κάτι καινοφανές: να αποδεχτούν τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ επιλεκτικά, εξαιρώντας τους κλάδους ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04.01 για τους οποίους θα πάνε στις εκτιμήσεις του συστήματος! Η πρόταση αυτή τελικά επελέγη κατά πλειοψηφία για τις φετινές μεταθέσεις και διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Υπουργό για υπογραφή. Έτσι με  βάση την τελική αυτή πρόταση από τις 8389 αιτήσεις ικανοποιούνταν  ένα ποσοστό γύρω στο 8,5% περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ  κ. Κορδής εξέδωσε ενημερωτικό με το οποίο τονίζει ότι δεν θα επικυρώσει και δεν θα νομιμοποιήσει με την υπογραφή του τους πίνακες κενών-πλεονασμάτων και τους αντίστοιχους πίνακες μεταθέσεων, με βάση τους οποίους ικανοποιείται μόλις το 8,83% των αιτήσεων (741 σε σύνολο 8389), δηλώνοντας πως θα τους καταψηφίσει κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 ικανοποιήθηκαν 607 αιτήσεις σε σύνολο 11260 αιτήσεων (ποσοστό 5,4%). Κατά τις μεταθέσεις του 2012 υποβλήθηκαν 14.855 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν 2.434 (ποσοστό 16,39%).

Ο κ. Κορδής ενημερώνει ότι «σήμερα 21 Ιουλίου ειδοποιηθήκαμε ότι ο Υπουργός δεν αποδέχεται την εισήγηση του ΚΥΣΔΕ και το Συμβούλιο καλείται σε νέα συνεδρίαση την Τρίτη 22 Ιουλίου στις 11:00. Και στη συνεδρίαση αυτή θα παλέψουμε για την ικανοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού αιτήσεων μετάθεσης με βάση τις πάγιες θέσεις του κλάδου».

Παράλληλα η ΟΛΜΕ με δελτίο τύπου της καταγγέλλει τόσο την καθυστέρηση των μεταθέσεων   όσο και την  προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με πολιτική παρέμβαση να μειώσει ακόμα περισσότερο τον ήδη δραματικά μικρό αριθμό των μεταθέσεων, μη παίρνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς και τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται για πολλά χρόνια μακριά από τις οικογένειές τους και τον τόπο συμφερόντων τους.

Η ΟΛΜΕ τονίζει ότι η  διαδικασία των μεταθέσεων απαιτεί διαφάνεια και άμεση κοινοποίηση των αποφάσεων και των πινάκων μετάθεσης. «Είναι απαράδεκτο να απαγορεύεται στους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου να μην ενημερώνουν για τις αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων σε τόσο σοβαρά ζητήματα που κρατούν σε αγωνία χιλιάδες συναδέλφους. Απαιτούμε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες μεταθέσεις, αφού ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης» αναφέρει μεταξύ των άλλων η ΟΛΜΕ.

Καλόγηρος Βασίλειος