Πιέσεις για να δεχτούν εισακτέους οι Σχολές της Αστυνομίας

Δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής η απόφαση για την αφαίρεση των Σχολών της Αστυνομίας από το μηχανογραφικό του 2014 παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που κατατίθενται από βουλευτές.

Το news.gr επικοινώνησε με το Αρχηγείο της Αστυνομίας όπου και μας γνωστοποιήθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόφαση που να αναιρεί το πιο πάνω γεγονός. «αν και τίθενται συνεχώς ερωτήσεις από βουλευτές για να δεχτούν και φέτος εισακτέους. Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην πιο πάνω απόφαση τους επόμενους μήνες . Αυτό όμως που ισχύει επισήμως είναι ότι δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό».

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη απάντηση σε ερώτηση βουλευτών  - παρατίθενται στη συνέχεια- ο Υπουργός Δημόσιας Τάξεως "πετά το μπαλάκι" στο υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αρμόδιο να απαντήσει για το αν θα υπάρξει αλλαγή στην απόφαση για να μείνουν εκτός οι σχολές της Αστυνομίας. Βέβαια ο κ. Δένδιας μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι η απαγόρευση προσλήψεων συνδυάζεται με τη δρομολογηθείσα αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών και αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας και το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Το έγγραφό με το οποίο γνωστοποιήθηκε στους μαθητές ότι δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό οι σχολές της Αστυνομίας είναι το Φ.251/176162/Β6 το οποίο αναφέρει:

"Σύμφωνα με την με αριθμ. ΕΜ/2/125/13-11-2012 (ΦΕΚ 3010/τ.Β΄/13-11-2012) κοινή Υπουργική Απόφαση, με θέμα: «Καθορισμός αριθμού ιδιωτών που εισάγονται στην Αστυνομική και την Πυροσβεστική Ακαδημία κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015», και σχετικά έγγραφα των αρμόδιων Υπουργείων, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες. Συγκεκριμένα:

Οι Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ):

Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυφυλάκων δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014".

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πολλοί είναι οι βουλευτές που καταθέτουν ερωτήσεις για τα τμήματα της Αστυνομίας .Ακολούθως παρατίθεται η ερώτηση που έθεσαν 16 βουλευτές για το αν προτίθενται να προβούν οι Υπουργοί Παιδείας και Δημοσίας τάξεως στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ισχύσει ότι και πέρυσι όπως και ο πιθανός μελλοντικός αποκλεισμός να αφορά μόνο τους μαθητές οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Επίσης παρατίθεται και τμήμα της απάντησης του υπουργού Δημοσίας Τάξεως.

Ερώτηση 16 βουλευτών:

"…Παρότι και πέρυσι ίσχυε η ίδια απόφαση σχετικά με την εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, εντούτοις ψηφίστηκε σχετική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία το σχολικό έτος 2012-13 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας έγιναν κανονικά και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-15.

Το τρέχον σχολικό έτος ,2013-14, βάσει όσων ισχύουν σήμερα οι Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ): Αξιωματικών και Αστυφυλάκων  δεν προβλέπονται να υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο 2014.

Πολλά Ελληνόπουλα έχουν ως όνειρο ζωής την είσοδο στις Παραγωγικές Σχολές της Αστυνομίας και την άσκηση του λειτουργήματος του Έλληνα Αστυνομικού. Είναι λοιπόν φυσικό ο αποκλεισμός από τις Σχολές αυτές να προκαλεί όχι απλώς προβληματισμό, άλλα και απογοήτευση και θυμό στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Είναι σαφές πως η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση έχει ισχύ από το  περασμένο σχολικό έτος, όταν δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων των φετινών εξετάσεων ήταν μαθητές της Β Λυκείου. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους αποφοίτους παρελθόντων ετών, οι οποίο απέτυχαν να εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές και επιθυμούν να προσπαθήσουν να επιτύχουν τον στόχο τους κατά το τρέχον σχολικό έτος. Ένα στόχο, για τον οποίο δεν υπάρχει συναφής εναλλακτική επιλογή.

Η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μια διαδικασία εξαιρετικά επίπονη, αφενός απαιτεί προσωπική προσπάθεια και κόπο από τους υποψηφίους, αφετέρου δημιουργεί ιδιαίτερη αγωνία και σημαντικά έξοδα στις οικογένειές τους σε μια περίοδο που ο μέσος Έλληνας γονέας στερείται πολλών , προκειμένου να μορφώσει τα παιδιά του.  Επιπλέον η Ελληνική Αστυνομία, οι υπηρετούντες στην οποία καλούνται να διαχειριστούν σημαντικό μέρος της πρωτοφανούς κοινωνικής κρίσης είναι ξεκάθαρο πως έχει διαρκή ανάγκη επανατροφοδότησης με ανθρώπινο δυναμικό".

Απάντηση Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως:

"…Ενταύθα σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τους εποπτευόμενους φορείς μας, σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, καταβάλλονται έντονες και συνεχείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση της μείωσης των λειτουργικών δαπανών και της εξοικονόμησης πόρων, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να διακυβεύεται το αξιόμαχο των Σωμάτων και η εύρυθμη υπηρεσιακή λειτουργία, ως και το επίπεδο των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών καθώς η απαγόρευση προσλήψεων συνδυάζεται με τη δρομολογηθείσα αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών και αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας και το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου, που θα εξασφαλίζει την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του προσωπικού και των διαθέσιμων μέσων και κατά συνέπεια την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στη χώρα, την κοινωνίας και τους πολίτες.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας ενημερώσει σχετικά είναι το συνερωτώμενο υπουργείο".

Καλόγηρος Βασίλειος