Οδηγός για πρωτοετείς στη φοίτηση σε ΙΕΚ

Ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες τα ονόματα των 11.448 νέων σπουδαστών στα ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας. Πόσοι άραγε από τους χιλιάδες νέους που ξεκινούν τις σπουδές τους γνωρίζουν τι συμβαίνει με τις απουσίες ή πως εξάγεται η βαθμολογία σε κάθε μάθημα; Τι συμβαίνει με τις μετεγγραφές ή αν κλείσει το ιδιωτικό ΙΕΚ;

Γενικές πληροφορίες – κατάταξη σε άλλο εξάμηνο

Όσοι αποφοιτήσουν από τα ΙΕΚ θα τους δοθεί βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης (Β.Ε.Κ). Για όλες τις ειδικότητες υπάρχουν οδηγοί σπουδών στους οποίους  παρουσιάζονται μεταξύ των άλλων, τα μαθήματα, το ωρολόγιο πρόγραμμα, η διδακτέα ύλη κ.α. Για την πιστοποίηση των προγραμμάτων αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΟΠΠΕΠ. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν να κατατάσσονται σε εξάμηνο κατάρτισης άλλης ειδικότητας της ίδιας ομάδας προσανατολισμού.

Οι απόφοιτοι που επιθυμούν κατάταξη υποβάλλουν σχετική αίτηση μαζί με τη βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης στο ΙΕΚ που θέλουν να φοιτήσουν την περίοδο των εγγραφών. Η κατάταξη γίνεται για συγκεκριμένη ειδικότητα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδηγού σπουδών με απόφαση του Διευθυντή του ΙΕΚ στο οποίο υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Το παραπάνω είναι αρκετά σημαντικό γιατί μπορεί ένας σπουδαστής με άλλα δυο εξάμηνα φοίτησης να πάρει πτυχίο και σε μια ακόμα ειδικότητα.

Αναγνώριση στο εξωτερικό

Για να εξασφαλιστεί η ισοτιμία των τίτλων σπουδών και η κινητικότητα μεταξύ διαφόρων εκπαιδευτικών συστημάτων άλλα και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα προγράμματα σπουδών μπορούν να συνδέουν τα επαγγελματικά προσόντα με πιστωτικές μονάδες.

Επίσης, όσοι σπουδαστές των ΙΕΚ θέλουν να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις του πτυχίου ειδικότητας μπορούν όταν λήξει το έτος κατάρτισης (30 Αυγούστου) και συγκεκριμένα το διάστημα από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου να παρακολουθήσουν προπαρασκευαστικό πρόγραμμα πιστοποίησης διάρκειας 70 ωρών.

Οι εξετάσεις για τη λήψη του πτυχίου θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το διάστημα από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο.

Μεταγραφές

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μετεγγραφή σε άλλο ΙΕΚ τόσο δημόσιο όσο και Ιδιωτικό. Για να διεκδικήσει κάποιος μια μετεγγραφή θα πρέπει να καταθέσει σχετική αίτηση στο ΙΕΚ που επιθυμεί να συνεχίσει τη φοίτησή του προσκομίζοντας παράλληλα και τον ατομικό του φάκελο που τον παίρνει από το ΙΕΚ που σπούδαζε.

Οι αιτήσεις μετεγγραφής εγκρίνονται ή απορρίπτονται 5 μέρες πριν την 15 Οκτωβρίου ώστε όσοι μετεγγραφούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη φοίτησή ενός στο νέο ΙΕΚ.

Προϋποθέσεις μετεγγραφής από Ιδιωτικό σε Δημόσιο ΙΕΚ είναι:

Α) Το κατά κεφαλή εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει ενός 7.000 ευρώ

Β) Εξέταση δυνατότητας υποδοχής από το δημόσιο ΙΕΚ

Όταν κλείνει ένα ιδιωτικό ΙΕΚ

Σε περίπτωση που ένα ιδιωτικό ΙΕΚ σταματήσει τη λειτουργία του οι σπουδαστές δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς θα μετεγγραφούν στα όμορα δημόσια ΙΕΚ ώστε να συνεχίσουν ενός σπουδές ενός.

Έναρξη - λήξη εξαμήνου και εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας

Το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα των αποφοίτων των ιδιωτικών ΙΕΚ πραγματοποιείται με την ευθύνη του κάθε ΙΕΚ. Όσον αφορά το διδακτικό έτος των ΙΕΚ αυτό ξεκινά την 15η Οκτωβρίου (μετατίθεται αν πρόκειται για Σαββατοκύριακο την Δευτέρα) και λήγει στις 15 Ιουνίου. Το διδακτικό έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα στην διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται 600 ώρες κατάρτισης (300 για κάθε εξάμηνο). 

Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι 5 εξάμηνα επιμερισμένη σε 4 εξάμηνα θεωρητικής κατάρτισης (1200 ώρες) και 1 εξάμηνο πρακτικής άσκησης ή μαθητείας διάρκειας 1050 ωρών.  Κάθε εξάμηνο θεωρητικής κατάρτισης έχει διάρκεια από 12 έως 15 εβδομάδες. Το χειμερινό εξάμηνο λήγει το αργότερο έως την 15η Φεβρουαρίου και το εαρινό την 15η Ιουνίου. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει 20 ώρες μαθημάτων που μπορούν όμως να αυξομειωθούν κατά 30% δηλαδή μπορεί να ανέρχονται από 14 έως και 26 το μέγιστο.

Για κάθε 100 ώρες μαθημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός θεωρητικών, εργαστηριακών και μικτών μαθημάτων. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στη συμπλήρωση των 300 ωρών που απαιτούνται για την περάτωση ενός εξαμήνου.

Διάρκεια μαθημάτων  - διαλείμματα – παρουσίες – αριθμός σπουδαστών

Κάθε διδακτική ώρα έχει διάρκεια 45 λεπτά. Στα εργαστηριακά μαθήματα επιτρέπεται να υπάρχουν και δύο συνεχόμενες ώρες διδασκαλίας χωρίς διάλειμμα. Το διάλειμμα έχει διάρκεια 15 λεπτά ενώ σε περίπτωση που οι ώρες διδασκαλίας είναι δυο συνεχόμενες τότε η διάρκειά του είναι 30 λεπτά.

Ο μέγιστος αριθμός των ωρών διδασκαλίας δε μπορεί να ξεπερνά τις 6 για κάθε μέρα. Με την έναρξη του μαθήματος ο εκπαιδευτής λαμβάνει παρουσίες. Μετά την είσοδο του εκπαιδευτή δεν επιτρέπεται να μπαίνουν καταρτιζόμενοι στο μάθημα. Ο μέγιστος αριθμός σπουδαστών στα θεωρητικά μαθήματα είναι 30 ανά εκπαιδευτή και στα εργαστηριακά μαθήματα 16.

Διακοπές – αργίες

Για τα ΙΕΚ όπως και για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία ισχύουν οι επίσημες αργίες, οι τοπικές και οι ημέρες διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Πότε η κατάρτιση είναι πλήρης και πότε ελλιπής

Η κατάρτιση είναι πλήρης όταν πραγματοποιηθεί το σύνολο των ωρών. Σε περίπτωση που σε ένα ή περισσότερα ΙΕΚ δεν πραγματοποιηθεί κατάρτιση, για οποιοδήποτε λόγο, παρατείνεται η κατάρτιση με απόφαση του Υπουργού Παιδείας αλλά μόνο σε εξαιρετικές και αιτιολογημένες περιπτώσεις.

Απαλλαγή μαθημάτων

Σπουδαστής ο οποίος έχει πιστοποίηση στη χρήση Η/Υ και διαθέτει πτυχίο ξένων γλωσσών επιπέδου Β2 απαλλάσσεται από τα μαθήματα αυτά εκτός αν το απαγορεύει ο οδηγός σπουδών. Δεν απαλλάσσονται όμως από το μάθημα της ορολογίας στη ξένη γλώσσα. Επίσης σε σπουδαστές που έχουν πιστοποιημένο προσόν δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής και από θεωρητικά μαθήματα κατόπιν αίτησής του και απόφαση του Διευθυντή. Για παράδειγμα μια νηπιαγωγός που παρακολουθεί και ένα πρόγραμμα Βρεφονηπιοκομίας στα ΙΕΚ θα μπορούσε να ζητήσει απαλλαγή από θεωρητικά μαθήματα. Δεν μπορεί όμως κάποιος να ζητήσει απαλλαγή από εργαστηριακά και μικτά μαθήματα.

Αξιολόγηση γνώσεων

Η αξιολόγηση των γνώσεων των σπουδαστών σε κάθε μάθημα μπορεί να γίνει μα τους ακόλουθους τρόπους:
1) εξέταση προόδου

2) Τελική εξέταση

3) Αξιολόγηση με βάση τη συμμετοχή σε εργασίες ομαδικές ή ατομικές που μπορούν να αντικαθιστούν την εξέταση προόδου έως  2 μαθημάτων

Εξετάσεις προόδου

Σε όλα τα μαθήματα πραγματοποιείται τουλάχιστον μια εξέταση προόδου πριν τη συμπλήρωση του 70% των ωρών ενός κατάρτισης. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση απουσίας αυτή πρέπει να αποδεικνύεται.  Η διοίκηση του ΙΕΚ θα αποφασίσει πότε θα εξεταστεί ο σπουδαστής που απουσίαζε.

Τελικές εξετάσεις

Οι τελικές εξετάσεις πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε εξαμήνου και έχουν διάρκεια 2 ώρες. Τα θέματα τα επιλέγει και τα βαθμολογεί ο εκπαιδευτής κάθε μαθήματος. Η συμμετοχή όπως και στις εξετάσεις προόδου είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση απουσίας για λόγους ασθένειας ή ανωτέρας βίας θα πρέπει ο σπουδαστής να υποβάλλει σχετική αίτηση στο ΙΕΚ πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων. Η διοίκηση θα αποφασίσει την επανεξέταση του σπουδαστή χωρίς να έχει την υποχρέωση να παρακολουθήσει ξανά το μάθημα στην εξέταση του οποίου απουσίαζε.

Βαθμολογία – παράδειγμα

Ο εκπαιδευτής δεν πρέπει να δίνει προφορικές διευκρινήσεις και οδηγίες στους εξεταζόμενους παρά μόνο γραπτές επί του εντύπου της εξέτασης. Τα θέματα έχουν όλα την ίδια βαθμολογική βαρύτητα. Αν κάποιος απουσιάζει αδικαιολόγητα βαθμολογείται με μονάδα. Με μονάδα βαθμολογείται και ο σπουδαστής που αντιγράφει ή παρεμποδίζει την εξέταση.

Ο εκπαιδευτής αφού παραλάβει τα γραπτά θα πρέπει να τα διορθώσει και να τα παραδώσει εντός τεσσάρων ημερών. Η τελική βαθμολογία διαμορφώνεται από την επίδοση του σπουδαστή στις εξετάσεις προόδου κατά 30% και στις τελικές εξετάσεις κατά 70%.  Η κλίμακα βαθμολογίας είναι από το 1 έως το 10.

Για παράδειγμα σπουδαστής έχει επίδοση 8 στις εξετάσεις προόδου και 5 στις τελικές εξετάσεις η τελικη βαθμολογία στο μάθημα εξάγεται ως ακολούθως:

8Χ30% (Βαθμός Προόδου) = 2.4 και 5Χ70% (βαθμός τελικής εξέτασης) = 3.5
2.4+3.5= 5.9. Η τελική βαθμολογία διαμορφώνεται στο 5.9
Το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων αποτελεί το Γενικό Μέσο Όρο Βαθμολογίας.

Ολοκλήρωση ενός εξαμήνου

Ο σπουδαστής ολοκληρώνει το εξάμηνο φοίτησης και γράφεται στο επόμενο όταν πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Η τελική βαθμολογία σε κάθε μάθημα είναι τουλάχιστον 5.

2. Υστερεί σε ένα μάθημα άλλα έχει γενικό μέσο όρο 7 και άνω.

Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει εντός 7 ημερών να εξεταστεί ξανά και η νέα βαθμολογία θα είναι η τελική. Σε περίπτωση που δεν έχει 5 δεν έχει δικαίωμα εγγραφής στο επόμενο εξάμηνο. Θα αποκτήσει το δικαίωμα αυτό όταν περάσει το μάθημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση επαναλαμβάνει ξανά το εξάμηνο.

Υποχρεωτική φοίτηση - απουσίες

Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι υποχρεωτική. Επαρκής είναι η φοίτηση όταν οι ωριαίες απουσίες δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου των ωρών διδασκαλίας ενός μαθήματος. Λογικά μπορεί κάποιος να κάνει συνολικά 30 ωριαίες απουσίες (300 ώρες το κάθε θεωρητικό εξάμηνο).

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το όριο μπορεί να αυξηθεί κατά 5%.  Εάν κάποιος συμπληρώσει το 10% των απουσιών τότε η διοίκηση του ΙΕΚ διακόπτει τη φοίτησή του. Σε περίπτωση σπουδαστή που πρέπει να στρατευθεί η διοίκηση ενημερώνει το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο.

Για όσα μαθήματα η φοίτηση κρίνεται ανεπαρκής ο σπουδαστής δεν έχει δικαίωμα να εξεταστεί σε αυτά και να γραφτεί στο επόμενο εξάμηνο.

Καλόγηρος Βασίλειος