Προθεσμία ως τη Δευτέρα για το Γ. Σμπώκο

"Αθώος" δήλωσε μετά την έξοδό του από το γραφείο του ανακριτή Γαβριήλ Μάλλη ο Γιάννης Σμπώκος. Ο πρώην γενικός γραμματέας στη Διεύθυνση Εξοπλισμών ζήτησε και πήρε προθεσμία ως τη Δευτέρα για να απολογηθεί.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου κρίθηκε ότι έχει την οικονομική επιφάνεια για να φύγει από τη χώρα. Ο Γιάννης Σμπώκος αποτελεί έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για το σκάνδαλο των εξοπλισμών και των υποβρυχίων στο οποίο εμπλέκεται και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο 61χρονος, γεννημένος στα Ανώγεια της Κρήτης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα. Αυτό, άλλωστε, αναφέρει και το ένταλμα σύλληψής του.

Όπλα βρέθηκαν στο σπίτι του στην Κηφισιά

Αρχικά, ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Σμπώκος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Ο λόγος συνίσταται στην ανακάλυψη εγγράφων και άλλων ειδών σε μία από τις οικίες του στην Κηφισιά. Εντός του σπιτιού, εκτός των άλλων, βρέθηκαν και δύο πιστόλια, το ένα με ληγμένη άδεια οπλοφορίας και το άλλο χωρίς καθόλου άδεια, τα οποία και κατασχέθηκαν από την Ασφάλεια.

Για τα κατασχεθέντα όπλα, ο εισαγγελέας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί αν τα κατείχε νομίμως.

Επιβεβλημένη κρίθηκε η σύλληψη Σμπώκου

Μετά και τις επιβαρυντικές απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων στην υπόθεση, η σύλληψη του Γιάννη Σμπώκου θεωρήθηκε επιβεβλημένη. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 5.30 το απόγευμα στους Αμπελόκηπους, σε γραφεία εταιρείας που βρίσκεται επί της οδού Μεσογείων.

Ο Γιάννης Σμπώκος είχε εμφανιστεί ξανά ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, την περασμένη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, από τον οποίον ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την προσεχή Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Μετά τη χθεσινή σύλληψή του, σήμερα, οδηγείται στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα.

Μεσολάβησε η απολογία του εξαδέλφου του Ακη, Νίκου Ζήγρα, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού. Ο Ζήγρας υπέδειξε τον Γιάννη Σμπώκο ως διαχειριστή των χρημάτων του Άκη Τσοχατζόπουλου.

"Κατ' επανάληψη ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει τα λεφτά", υποστήριξε στον ανακριτή ο ξάδελφος του πρώην υπουργού, ενώ τον ενέταξε στη "βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας". "Τα μαύρα χρήματα κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και τον Σμπώκο. Ο Ακης πάντα μου έλεγε τα πολλά λεφτά τα έχει ο Σμπώκος", κατέληγε ο Νίκος Ζήγρας.

Βαρύ το κατηγορητήριο - Αναφέρει "ξέπλυμα χρήματος" σχεδόν 40 εκ. ευρώ

Το κατηγορητήριο για τον Γ. Σμπώκο είναι ιδιαίτερο βαρύ και αφορά "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ, που κατάφερε μάλιστα να αυξήσει σε 80 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ο Γιάννης Σμπώκος κατείχε και απέκρυψε το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο του κατηγορητηρίου, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος ποσού παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στο σκάνδαλο. Ο ίδιος ο Σμπώκος δηλώνει άγνοια και για τις σημειώσεις από το αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου που τον αφορούσαν.