Ποινική δίωξη στους 35 συλληφθέντες του ΠΑΜΕ

Ποινική δίωξη για παράνομη παραμονή σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας. Οι 35 οδηγήθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο, ωστόσο η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 12 Φεβρουαρίου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο εισαγγελέας διέταξε να διενεργηθεί έρευνα από την αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη διάπραξη του αδικήματος της φθοράς ξένης περιουσίας.

Στα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες, ενώ στον χώρο προσήλθε και η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από την Αλέκα Παπαρήγα, για λόγους τυπικής διαδικασίας, να μην βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο "Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο και η προβοκάτσια της κυβέρνησης.

Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για "αστειότητες Βρούτση" και επεσήμανε: "Διαβάζω σε εφημερίδα ότι δήλωσε ο υπουργός ότι ίσως δε θα ζούσε; Μα τι πράγματα είναι αυτά; Και ότι, λέει, κλειδώθηκα στο γραφείο μου για να μη με δείρουν; Έλεος. Έλεος, δηλαδή αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Αν ο ίδιος φοβόταν και κλείστηκε μέσα στο γραφείο πανικοβλημένος, δεν ξέρω τι γιατί είχε εκτεθεί και με τις δηλώσεις, αν το φόβο του τώρα θέλει να τον δικαιολογήσει με προβοκάτσια, αυτό είναι απαράδεκτο. Αφερέγγυοι δεν είμαστε μπορεί κάποιοι να διαφωνούν μαζί μας, αλλά δεν κάνουμε καραγκιοζιλίκια".

"Αν φοβάται ο υπουργός πρόβλημα του"

"Το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι, αφού δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η φθορά και οι καταστροφές στο γραφείο του υπουργού -διότι οι φωτογραφίες και οι εικόνες είναι εκ των υστέρων, κάποιος τις έκανε αυτές τις καταστροφές και οπωσδήποτε μετά τη σύλληψη των 35 συνδικαλιστών- που ήταν η κύρια κατηγορία, τούς πάνε στο αυτόφωρο, αν είναι δυνατόν, διότι κατά κάποιο τρόπο διατάραξαν την ησυχία του υπουργού, γιατί έκαναν παράνομη παραμονή σε δημόσιο χώρο" τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

"Συνήθως στο αυτόφωρο πάνε πολύ βαριά αδικήματα, επομένως η κυβέρνηση θέλει να δώσει το μήνυμα ότι και όταν πας στον υπουργό, πρέπει να πηγαίνει ένας-ένας --πώς το έλεγαν στις συνθήκες της δικτατορίας "μέχρι τρεις θα πηγαίνετε στα ζαχαροπλαστεία". Δεν θέλω να ταυτίσω την κυβέρνηση με χούντα, απλώς θέλω να πω ότι στην επικοινωνία με τον υπουργό θα πηγαίνει ένας, δύο το πολύ, θα πίνουν το καφεδάκι και τελείωσε", είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα και σημείωσε: "αν τους δικάσουν για το ζήτημα της παρουσίας προέδρων ομοσπονδιών σε δημόσιο χώρο, για έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό που ήταν εκεί, σημαίνει ότι θέλουν να εμποδίσουν ακόμη και τα διαβήματα στους υπουργούς".

"Εμείς δεν θα πούμε ότι κανείς από τους 35 δεν φοβάται, αυτό είναι αυτονόητο. Θα πούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ατσαλωθεί και να καταλάβει ότι όταν παίρνονται τέτοια μέτρα, έρχονται και καινούργια σε βάρος των εργαζόμενων. Δεν τέλειωσαν τα αντιλαϊκά μέτρα, επομένως ο κλήρος πέφτει στο λαό", προσέθεσε η γγ του ΚΚΕ.
Ερωτηθείσα αν θεωρεί υπερβολική τη στάση της αστυνομίας, χθες, η κ. Παπαρήγα απάντησε: "όταν ένας υπουργός είναι στο υπουργείο και πηγαίνει μια αντιπροσωπεία 40 συνδικαλιστών, μπορούσε, αντί να κλειστεί στο γραφείο του και να καλέσει την αστυνομία να αδειάσει το υπουργείο του από τους συνδικαλιστές, αν δεν ήθελε ο ίδιος -γιατί φοβόταν ή ντρεπόταν να τους αντιμετωπίσει αφού είχε κάνει προκλητικές δηλώσεις- να ορίσει τον αναπληρωτή υπουργό ή τον υφυπουργό, εν πάση περιπτώσει και τον γραμματέα του να τους δει".

Και κατέληξε: "Τώρα να κλειδώνεται ο υπουργός στο γραφείο γιατί φοβάται να αντιμετωπίσει επώνυμους ανθρώπους -δεν ήταν κουκουλοφόροι, με ονόματα που τα ξέρει απέξω κι ανακατωτά-, είναι πρόβλημα του υπουργού. Θεωρούμε όμως ότι δεν είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα αυτό, είναι πολιτικό πρόβλημα. Είναι προμήνυμα νέας σκληρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, η ψυχολογία του υπουργού δεν μας αφορά".

Από την πλευρά του ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι έγινε επίθεση στο γραφείο του, ότι χτύπησαν τη φρουρά του και τις γραμματείς στο γραφείο του.