Λίγο έξω από την Αθήνα το εργαστήριο ναρκωτικών του ISIS

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, κοντά στην Ελευσίνα εντοπίστηκε ένα εργαστήριο στο οποίο παράγονται τα ναρκωτικά χάπια Captagon, με τα οποία το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ντοπάρει τους τζιχαντιστές του.

Άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν το παράνομο εργαστήριο και εξάρθρωσαν το κύκλωμα που παρασκεύαζε και διακινούσε τα ισχυρά ναρκωτικά χάπια. Στην μεγάλη επιχείρηση συνεργάστηκε η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στην Ελλάδα εργαστήριο παραγωγής του συγκεκριμένου ναρκωτικού, του Captagon.

Διαβάστε: Πώς το ISIS ντοπάρει με ναρκωτικά τους τζιχαντιστές του για να νιώθουν ανίκητοι

Σε μια επιχείρηση που κράτησε πολλές ημέρες, το ΣΔΟΕ, η ΕΛΑΣ και το Λιμενικό εντόπισαν σε περιοχή μετά την Ελευσίνα το παρασκευαστήριο των χαπιών αυτών.

Στη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν 635.000 χάπια Captagon. Το κύκλωμα αποθήκευε τα χάπια σε ειδικές κρύπτες σε φορτηγό.

Επιπλέον, στην περιοχή των Μεσογείων εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος το οποίο είχε μετασκευαστεί ειδικά ώστε να διαθέτει και αυτό κρύπτες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των χαπιών εκτός της Ελλάδας, κάτι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δείχνει ότι το κύκλωμα εξήγε τα χάπια πιθανότατα στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, όπου δραστηριοποιούνται οι τζιχαντιστές του ISIS.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 4 άτομα, μεταξύ των οποίων δυο Έλληνες, ένας Τούρκος και ένας Αλβανός ενώ καταζητούνται και άλλοι οποίοι είχαν συμμετοχή στο κύκλωμα.

Η αξία των κατασχεθέντων συνθετικών ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON υπολογίζεται στο ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Τι είναι το επικίνδυνο ναρκωτικό Captagon

Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή.

Η ουσία αυτή προκαλεί έντονη διέγερση σε όποιων την καταναλώσει, επιτρέποντας του να αντέξει άυπνος ακόμη και τέσσερις ή πέντε μέρες. Επίσης προκαλεί παραισθήσεις και ψυχωτικά συμπτώματα, ίδια με αυτά της μανίας, που το άτομο νιώθει αήττητο και άτρωτο, μια οξεία αίσθηση ευφορίας που το κάνει να μην έχει εκτίμηση του κινδύνου μπροστά σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, συχνά οι υπαρχηγοί των διαφόρων ομάδων, κρατούν τα μέλη – μαχητές ξύπνιους για ολόκληρες μέρες, δίνοντας τους το ναρκωτικό αυτό για να τους δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι είναι πράγματι άτρωτοι μπροστά στις κακουχίες και μπορούν να αντέξουν ο,τιδήποτε γιατί τους προστατεύει ο Αλλάχ και ο προφήτης Μωάμεθ.