Πώς το ISIS ντοπάρει με ναρκωτικά τους τζιχαντιστές του για να νιώθουν ανίκητοι

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη

Η ιδεολογία είναι το μεγαλύτερο ναρκωτικό, όπως έχει αποδείξει, συνήθως με δεινό τρόπο, η ανθρώπινη ιστορία. Όμως, ακόμη και αυτή, δεν αρκεί για να ωθήσει τους ανθρώπους σε ωμότητες και βιαιότητες σαν και αυτές που διαπράττουν συχνά οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Αποκαλύψεις (που βέβαια αποσιωπούνται τεχνηέντως από την προπαγάνδα των τζιχαντιστών του ISIS) βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς σχετικά με το μείγμα των ναρκωτικών που παίρνουν οι τζιχαντιστές για να μην νιώθουν φόβο, δέος, έλεος, οίκτο ή δισταγμό μπροστά στις θηριωδίες που καλούνται να εκτελέσουν στο όνομα του ιερού πολέμου για το Ισλάμ (της λεγόμενης τζιχάντ).

Οι αποκαλύψεις αυτές βασίζονται σε πληροφορίες που έχουν δώσει οι αιχμάλωτοι του ISIS αλλά και κάποια μέλη που συνειδητοποίησαν περί τίνος επρόκειτο και αποχώρησαν από τη τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση.

Οι τζιχαντιστές λοιπόν ντοπάρονται με ένα συνθετικό ναρκωτικό που κυκλοφορεί στη μαύρη αγορά των χωρών της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για μια ουσία με τη χημική σύσταση της αμφεταμίνης, ένα διεγερτικό που ονομάζεται φενεθυλίνη.

Η ουσία αυτή προκαλεί έντονη διέγερση σε όποιων την καταναλώσει, επιτρέποντας του να αντέξει άυπνος ακόμη και τέσσερις ή πέντε μέρες. Επίσης προκαλεί παραισθήσεις και ψυχωτικά συμπτώματα, ίδια με αυτά της μανίας, που το άτομο νιώθει αήττητο και άτρωτο, μια οξεία αίσθηση ευφορίας που το κάνει να μην έχει εκτίμηση του κινδύνου μπροστά σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, συχνά οι υπαρχηγοί των διαφόρων ομάδων, κρατούν τα μέλη – μαχητές ξύπνιους για ολόκληρες μέρες, δίνοντας τους το ναρκωτικό αυτό για να τους δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι είναι πράγματι άτρωτοι μπροστά στις κακουχίες και μπορούν να αντέξουν ο,τιδήποτε γιατί τους προστατεύει ο Αλλάχ και ο προφήτης Μωάμεθ.

Η ουσία μάλιστα αυτή είναι άκρως εθιστική και συχνά οι τζιχαντιστές καταλήγουν να κάνουν συστηματική χρήση, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες (π.χ. τα ψυχωτικά επεισόδια).

Μια ακόμη ναρκωτική ουσία με την οποία ντοπάρονται οι τζιχαντιστές προκειμένου να γίνουν ανελέητες μηχανές εκτέλεσης και σφαγής είναι η ουσία Captagon, μια ουσία γνωστή στην ιατρική από τα 1960. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπερκινητικότητας στα παιδιά, καθώς επιδρούσε στην ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής.

Όταν το Captagon καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, επηρεάζει στον εγκέφαλο κάποια κέντρα, μεταμφιέζοντας ουσιαστικά τα αισθήματα του πόνου, του φόβου και της πείνας. Το άτομο που έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες δεν παίρνει σήμα από τα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου, έτσι δεν νιώθει τα συναισθήματα αυτά, γι’ αυτό η ουσία χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (UNDOC), για να κάνει τους μαχητές του ISIS να νιώθουν ότι έχουν υπεράνθρωπες δυνάμεις.

Captagon είχαν καταναλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλλικό Τύπο, οι τζιχαντιστές που έκαναν την τρομερή επίθεση στο Μπατακλάν του Παρισιού, τον ματωμένο Νοέμβριο του 2015, παρασέρνοντας στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με δήλωση πρώην μαχητή του Ισλαμικού Κράτους στους βρετανικούς Times, οι τζιχαντιστές καταναλώνουν και μια «άσπρη σκόνη», που μετατρέπει τους μαχητές «σε τέρατα». «Τους βοηθά να πολεμούν σαν τρελοί. Επιτίθενται χωρίς να έχουν καμία κάλυψη... Δεν τους νοιάζει καν αν θα τραυματιστούν» αναφέρει ο Ahmed Thalej.

Οι αρχές χωρών που συνορεύουν με τη Συρία έχουν πολλές φορές πιάσει φορτία με εκατομμύρια χάπια, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν αποστολέα ή παραλήπτη το ISIS.

Ενδεικτική η περίπτωση της αστυνομίας της Ιορδανίας που τον περασμένο Ιανουάριο ανακάλυψε φορτίο με 2 εκατομμύρια χάπια Captagon, αφότου σκότωσε 12 μαχητές του ISIS στα σύνορα με τη Συρία.

Ενώ και οι αρχές της Τουρκίας έπιασαν τον περασμένο Νοέμβριο φορτίο με 11.000.000 τέτοια χάπια και ένα άλλο φορτίο με 15.000.000 χάπια, οι αρχές του Λιβάνου τον Απρίλιο.

Πάντως, το Ισλαμικό Κράτος, τα χάπια και τις ναρκωτικές ουσίες δεν τις χρησιμοποιεί μόνον για να ντοπάρει τους μαχητές του. Τα συνθετικά ναρκωτικά είναι μια από τις πιο κερδοφόρες «επιχειρήσεις» του ISIS, που αποδίδει στην τζιχαντιστική οργάνωση κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων, πολύ περισσότερα και από το παράνομο πετρέλαιο...

Με πληροφορίες από The Times, cnn.com, dailystar, nymag, Haaretz