Ασφυκτικά γεμάτο το Σύνταγμα και χιλιάδες ελληνικές σημαίες

Ασφυκτικά γεμάτο το Σύνταγμα και χιλιάδες ελληνικές σημαίες

Παράταση στο συλλαλητήριο λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμος

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία Συντάγματος, όπου είχε προγραμματιστεί για τις 14.00 το μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, αλλά και τους γύρω κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους.

Παράταση για τις 3 παρά τέταρτο έδωσαν οι διοργανωτές στην επίσημη έναρξη του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στο Σύνταγμα, για να προλάβουν να φτάσουν και οι χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα που έφτασαν στην Αθήνα και δεν μπορούν να προσεγγίσουν την πλατεία.

Με παραδοσιακές στολές, λάβαρα, πανό και χιλιάδες ελληνικές σημαίες στα χέρια, άνθρωποι όλοι των ηλικιών συνεχίζουν να καταφθάνουν στο κέντρο της Αθήνας από όλες τις κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, οι πολίτες που έχουν προσέλθει στο Σύνταγμα είναι περίπου 140.000, αν και οι διοργανωτές υποστηρίζουν πως είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.

Κεντρικοί ομιλητές είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Επίσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη είναι και η παρουσία Κρητών.

Κομβόι τα πούλμαν καταφθάνουν συνεχώς στην Αθήνα

Στην κεντρική εξέδρα έχουν ήδη ανέβει απόγονοι των Μακεδονομάχων ενώ, εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Την ίδια ώρα γίνεται συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια. Περίπου 1.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο, ενώ η αστυνομία έχει λάβει ισχυρά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα έκτροπα και να μην συναντηθούν οι διαδηλωτές του Συντάγματος με τους αντιεξουσιαστές.

Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο μετά το τέλος της συγκέντρωσης των αντιεξουσιαστών στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, όταν ομάδα χρυσαυγιτών επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, που έχει σχηματίσει φραγμό στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν χωρίς να υπάρξει συνέχεια και αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Αλλαγή φρουράς και παρέλαση Ευζώνων με το «Μακεδονία Ξακουστή»