«Απαιτώ δικαιοσύνη», λέει ο Κούρδος που συνελήφθη πριν την επίσκεψη Ερντογάν

«Απαιτώ δικαιοσύνη», λέει ο Κούρδος που συνελήφθη πριν την επίσκεψη Ερντογάν

Την Παρασκευή η εισαγγελική πρόταση

«Δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη, αλλά απαιτώ δικαιοσύνη από εσάς». Με τα λόγια αυτά ένας εκ των εννέα Κούρδων που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν στην Ελλάδα, επιχειρηματολόγησε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών κατά της έκδοσης του στη γείτονα.

Φανερά συγκινημένος ο 60χρονος έκανε λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του, υπογραμμίζοντας πως επί σειρά ετών έχει φυλακιστεί και υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία, ενώ παραλλήλισε τον Ερντογάν άλλοτε με τον Αδόλφο Χίτλερ και άλλοτε με τον πραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλο.

«Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου στις φυλακές της Τουρκίας. Άνθρωποι που ήταν στο ίδιο κελί μαζί μου, δολοφονήθηκαν δίπλα μου. Πριν το 2000 είχα δύο μάτια, τώρα έχω ένα….», είπε ο 60χρονος στο δικαστικό συμβούλιο, δείχνοντας με μια κίνηση το γυάλινο μάτι του που μαρτυρά τα βασανιστήρια που έχει υποστεί.

Αν και η Γαλλία έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον 60χρονο εκζητούμενο, οι τουρκικές αρχές επιμένουν και ζητούν να εκτίσει στη χώρα τους ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί για υποστήριξη, όπως λένε, σε τρομοκρατική οργάνωση. «Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Ή θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος ή θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού. Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας», είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

«Έχω μαζέψει κομμάτια των συμφοιτητών μου όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Έριξαν βόμβες. Επτά συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερία της χώρας μας. Το 2015 στο Ντιγιάρμπακιρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους τους φοιτητές σας; Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου… Όπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα… Αγαπάω τη χώρα και το λαό μου, αλλά λόγω των διώξεων και του ότι κινδύνευε η ζωή μου αναγκάστηκα να φύγω, το 2011. Πήγα στη Γαλλία και εκεί αναγνωρίστηκα ως πολιτικός πρόσφυγας. Αγωνίστηκα και στη Γαλλία κατά του φασιστικού καθεστώτος ως δημοσιογράφος, μέσω άρθρων και διαλέξεων. Ήρθα στην Ελλάδα το 2013-2014. Δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη, αλλά απαιτώ δικαιοσύνη από εσάς», είπε.

Μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του 60χρονου, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισαν πως διώκεται για πολιτικούς λόγους. «Η Τουρκία επιχειρεί να του φορτώσει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Η Γαλλία του έχει χορηγήσει ήδη πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν για έναν τρομοκράτη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή αναμένεται η εισαγγελική πρόταση ενώ στις 6 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης του δεύτερου Κούρδου εκζητούμενου, καθώς το συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του για λίγες επιπλέον ημέρες προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία.