Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Με πούλμαν και ΙΧ καταφθάνουν στην Θεσσαλονίκη άνθρωποι από όλη την Ελλάδα

Σχεδόν 30.000 άτομα - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - δίνουν το «παρών» στην πλατεία του Λευκού Πύργου, συμμετέχοντας στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών κρατούν ελληνικές σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας και πανό με συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές στολές.

Στο μεταξύ, στο κέντρο της πόλης επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς είναι πολύς ο κόσμος που βρίσκεται καθ' οδόν για τον χώρο του συλλαλητηρίου. Πολλά αυτοκίνητα περνούν αυτή την ώρα από τα διόδια των Μαλγάρων, ενώ πολλοί καταφτάνουν και με τουριστικά λεωφορεία και με λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Κλειστές παραμένουν η οδός Εθνικής Αμύνης, η Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Λ. Νίκης.

Ωστόσο, επεισόδιο με αντιεξουσιαστές σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου στην περιοχή της Καμάρας. Σύμφωνα με το thestival.gr, περίπου δέκα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο κορίτσια περίπου 15 ετών, τα οποία κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν στον χώρο του συλλαλητηρίου. Οι άγνωστοι πήραν τις σημαίες και τις έσπασαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα κορίτσια, οι κουκουλοφόροι διαπληκτίστηκαν μαζί τους και μάλιστα ένας πολίτης καταγγέλλει τον από τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο πρόσωπο.

Νωρίς το πρωί, στην Αθήνα, έγινε επίθεση σε πούλμαν με προορισμό το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Ποιοι στηρίζουν το συλλαλητήριο

Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, Δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους Δήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι θα παρευρεθούν

Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των «γαλάζιων» βουλευτών της Μακεδονίας, το «παρών» θα δώσουν κατά συνείδηση όποιοι βουλευτές το επιθυμούν.

Οι βουλευτές, που πίεσαν για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ήταν ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου και η Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες.

Στο συλλαλητήριο θα παραστεί προσωπικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ στο πλάι του αναμένεται να είναι οι δυο βουλευτές του κόμματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς.

Εκεί, θα βρεθούν επίσης οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις και Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ τελικά δεν θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. Ακόμη, στην κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα βρίσκονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Τέλος, το «παρών» στο συλλαλητήριο θα δώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.