Αθώοι για τη λίστα Λαγκάρντ Μπίκας και Χαλαστάνης

Αθώοι για τη λίστα Λαγκάρντ Μπίκας και Χαλαστάνης

Δικάστηκαν για ψευδορκία, μετά από μηνυτήρια αναφορά της Χρυσής Αυγής

Αθώοι κρίθηκαν από το Ι' Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ-πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας, που δικάστηκαν για ψευδορκία, μετά από μηνυτήρια αναφορά της Χρυσής Αυγής, αναφορικά με την υπόθεση παράδοσης του αρχείου της «λίστας Λαγκάρντ».

Η μηνυτήρια αναφορά είχε υποβληθεί με αφορμή τις καταθέσεις των δύο στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής τον Μάρτιο του 2013, σχετικά με τον τρόπο που παρελήφθη ,τον Σεπτέμβριο του 2010 ,το επίμαχο υλικό με τους καταθέτες στην Ελβετική HSBC.

Ο κ. Χαλαστάνης, πρέσβης τότε της Ελλάδας στην Γαλλία, είχε αρχικά υποστηρίξει ότι ο φάκελος που περιείχε το cd με τα αρχεία της λίστας δεν συνοδευόταν από διαβιβαστικό έγγραφο, κάτι που δεν ήταν ακριβές σύμφωνα με έγγραφο του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Η εμπλοκή του δεύτερου κατηγορούμενου αφορά email του Ιωάννη Διώτη , στα οποία γίνονται αναφορές σε συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, κάτι που ο κ. Μπίκας είχε αρνηθεί στην επιτροπή της Βουλής.

Παρών στο δικαστήριο ήταν μόνο ο κ. Χαλαστάνης ενώ ο κ. Μπίκας εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.

Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ο οποίος, αν και η αναφορά υπογράφεται από αυτόν, υποστήριξε ότι δε γνωρίζει κάτι για την υπόθεση.

Ακολούθησε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, που κατέθεσε ως μάρτυρας του κ.Χαλαστάνη , ο οποίος τόνισε πως ο πρέσβης γνώριζε πως παραλαμβάνει κάτι για να το παραδώσει αμέσως και επομένως «υπέγραψε μετά από πρόχειρη εξέταση των βασικών στοιχείων, το παρέλαβε και τελείωσε. Παίζουμε με τις λέξεις. Αποδεικτικό παραλαβής; Διαβιβαστικό;».

Υπέρ του κ. Μπίκα κατέθεσε ο τότε υποδιοικητής της ΕΥΠ, Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να είχε συζητήσει ο κατηγορούμενος με τον πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας: «Δεν πέρασε ποτέ η λίστα από την ΕΥΠ. Δεν ήξερε ο κ. Μπίκας το περιεχόμενο».

Στην απολογία του ο κ. Χαλαστάνης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έφτασε σ΄εκείνον ο φάκελος με το cd της «λίστας Λαγκάρντ» και ξεκαθάρισε ότι θεωρούσε πως υπέγραψε ένα αποδεικτικό παραλαβής.