Μείωση ρεκόρ των καπνιστών στην Ελλάδα

Μείωση ρεκόρ των καπνιστών στην Ελλάδα

Μόλις το 27,1% του πληθυσμού σήμερα καπνίζει, έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί το 2012

Μείωση, ρεκόρ, των καπνιστών τα τελευταία πέντε χρόνια, παρουσιάζει νέα πανελλαδική έρευνα σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την εταιρεία ερευνών ΚΑΠΑ Research, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής των δράσεων Smoke Free Greece, παρουσίασε τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας, που αποτυπώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και την τάση των Ελλήνων να μειώσουν το κάπνισμα, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει, έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012. Η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οπωσδήποτε καταγράφει τον μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών, αναφέρθηκε, ότι ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας, όπως τονίστηκε, μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση, κατά 33,3% , του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών.

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49%, στο διάστημα 2007-2016. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠA Research,  οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.

Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν, σημειώνεται, ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και εκτιμούν ότι μεταξύ των δημόσιων χώρων που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης (93,9%), οι δημόσιες υπηρεσίες (58,3%), οι χώροι του Κοινοβουλίου (54,8%), τα σχολεία (45,3%) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (37,5%).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας, ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ειδικά σε νέους.